Kuřecí maso na tisíc způsobů: Inspirativní recepty, které vás nadchnou!

Recepty S Kuřecím Masem

Klasické kuřecí řízky

Kuřecí řízky, to je klasika, která neomrzí! Jsou skvělé k obědu i k večeři a dají se připravit na mnoho způsobů. Základem jsou samozřejmě kuřecí prsa, která se nakrájí na plátky, naklepou, osolí, opepří a obalí v trojobalu. Ten se skládá z hladké mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky. Řízky se pak smaží dozlatova na oleji nebo na sádle.

Ať už máte rádi klasiku, nebo rádi experimentujete, kuřecí řízky vám vždycky zachutnají. Můžete je podávat s bramborovou kaší, hranolky, bramborovým salátem nebo s vařeným bramborem a zeleninou. Skvěle chutnají i studené s chlebem a zeleninou.

Pokud chcete vyzkoušet něco jiného, zkuste řízky obalit v kukuřičných lupíncích, sezamových semínkách nebo v parmazánu. Skvělou chuť jim dodá i bylinková strouhanka. Do řízků můžete přidat i další ingredience, jako je například strouhaný sýr, šunka nebo zelenina.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, kuřecí řízky jsou vždycky sázkou na jistotu. Dobrou chuť!

Kuřecí nudličky na paprice

Kuřecí nudličky na paprice jsou stálicí českých kuchyní a není se čemu divit. Jsou rychlé, snadné a chutnají prostě skvěle. Navíc se dají připravit na mnoho způsobů, takže si na nich pochutná opravdu každý. Základem je samozřejmě kvalitní kuřecí maso, nejlépe z prsou, které nakrájíme na tenké nudličky. Ty pak můžeme okořenit dle libosti – skvěle se hodí paprika (sladká i pálivá), kmín, pepř, ale i kari koření nebo provensálské bylinky.

Kuřecí nudličky na paprice se nejčastěji připravují na cibulce, ke které můžeme přidat i další zeleninu – například papriku, rajčata, cuketu nebo žampiony. Skvěle chutnají s rýží, těstovinami nebo knedlíkem. Pro lehčí variantu je můžeme podávat i se zeleninovým salátem.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, kuřecí nudličky na paprice vás zaručeně nezklamou. Jsou to ideální jídlo pro celou rodinu, které zvládne připravit i úplný začátečník.

Lehký kuřecí salát

Kuřecí maso je skvělou volbou pro lehký a osvěžující salát. Je plné bílkovin a má nízký obsah tuku, takže je ideální pro ty, kteří dbají na zdravou stravu. Existuje mnoho variací na kuřecí salát, ale základní recept obvykle obsahuje vařené kuřecí maso nakrájené na kostičky, majonézu, celer, cibuli a koření. Pro extra chuť můžete přidat jablka, hrozny, brusinky nebo ořechy.

Vlastnost Recepty s kuřecím masem
Oblíbenost Vysoká (Mezi nejhledanějšími recepty na internetu)
Náročnost Nízká až střední (Závisí na receptu)
Cena Nízká až střední (Kuřecí maso je relativně dostupné)

Kuřecí salát se dá jíst samotný, v sendviči nebo jako náplň do tortilly. Je to všestranné jídlo, které je ideální pro oběd, večeři nebo svačinu. Pokud hledáte zdravý a chutný recept, kuřecí salát je skvělou volbou.

Pečené kuře s bylinkami

Pečené kuře s bylinkami je klasika, která nikdy neomrzí. Ať už máte rádi křupavou kůžičku nebo šťavnaté maso, pečené kuře je vždycky skvělá volba. Navíc existuje tolik variací, že si každý najde tu svou oblíbenou. Můžete ho péct s bramborami, zeleninou, nebo jen tak samotné. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, pečené kuře s bylinkami bude vždycky chutným a sytým jídlem.

Kuřecí maso

Kuřecí maso je skvělým zdrojem bílkovin a dalších živin. Je také relativně levné a snadno se připravuje. Díky tomu je kuřecí maso oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních po celém světě. Receptů s kuřecím masem je nespočet. Můžete ho vařit, dusit, smažit, grilovat nebo péct. Skvěle se hodí k rýži, těstovinám, bramborám i zelenině.

Pokud hledáte inspiraci na recepty s kuřecím masem, zkuste si projít internet nebo kuchařky. Určitě najdete spoustu receptů, které vám budou chutnat.

Kuřecí vývar s nudlemi

Kuřecí vývar s nudlemi je stálicí české kuchyně a oblíbeným pokrmem napříč generacemi. Jeho příprava je poměrně jednoduchá a ingredience snadno dostupné. Základem je kvalitní kuřecí maso, ideálně s kostí, které dodá vývaru bohatou chuť. Doplníme ho kořenovou zeleninou, jako je mrkev, celer a petržel, a kořením, například pepřem a novým kořením. Pro ještě intenzivnější chuť můžeme přidat i bobkový list nebo pár kuliček celého černého pepře.

Kuřecí maso se dá využít v široké škále receptů. Hodí se k přípravě hlavních chodů, polévek, salátů i studených mís. Oblíbené jsou kuřecí řízky, pečené kuře, kuřecí špízy na grilu nebo kuřecí maso na smetaně s houbami. Kuřecí maso je velmi univerzální a dá se kombinovat s různými druhy zeleniny, příloh a omáček.

Při výběru kuřecího masa dbáme na jeho čerstvost a původ. Maso by mělo být světle růžové barvy, pevné na dotek a bez zápachu. V obchodech je k dostání čerstvé i mražené kuřecí maso. Mražené maso necháme před tepelnou úpravou vždy důkladně rozmrazit v lednici.

Grilovaná kuřecí prsa

Grilovaná kuřecí prsa jsou stálicí letních večerů a skvělou volbou pro rychlý a zdravý oběd či večeři. Jsou lehká, dietní a dají se připravit na mnoho způsobů. Pro šťavnatý výsledek je důležité maso před grilováním marinovat. Marináda dodá kuřeti nejen chuť, ale také ho zjemní. Oblíbenou volbou je marináda z olivového oleje, citronové šťávy, česneku a bylinek, jako je tymián nebo oregano. Pro milovníky exotiky se hodí marináda s kari, medem a zázvorem. Kuřecí prsa stačí marinovat alespoň 30 minut, ideálně však několik hodin v lednici.

Grilovat můžeme na venkovním grilu, grilovací pánvi nebo v troubě. Důležité je grilovat na středním plameni, aby se maso propeklo, ale zároveň nevysušilo. Doba grilování se liší podle tloušťky masa, obvykle trvá 5-7 minut z každé strany. Zda jsou kuřecí prsa hotová, poznáme tak, že do nich píchneme špičkou nože a vytékající šťáva je čirá.

Grilovaná kuřecí prsa se hodí k různým přílohám, jako jsou grilovaná zelenina, brambory, rýže nebo saláty. Můžeme je podávat také s dipem, například jogurtovým s bylinkami.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem

Kuřecí maso je stálicí v mnoha kuchyních světa a kari pokrmy nejsou výjimkou. Kuřecí kari s kokosovým mlékem je skvělou volbou pro ty, kteří hledají exotické a zároveň snadno připravitelné jídlo. Jemnost kuřecího masa se dokonale snoubí s krémovou konzistencí kokosového mléka a aromatickými tóny kari koření.

Pro přípravu tohoto pokrmu budete potřebovat kuřecí prsa nebo stehna, kokosové mléko, cibuli, česnek, zázvor, chilli papričky, kari koření a sůl. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a opečte na pánvi dozlatova. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, zázvor a chilli papričky a restujte do změknutí. Poté vmíchejte kari koření a krátce opečte. Přilijte kokosové mléko, osolte a duste pod pokličkou do změknutí masa.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem můžete podávat s rýží, plackami naan nebo indickým chlebem roti. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i další ingredience, jako jsou například rajčata, paprika, zelené fazolky nebo cizrna.

Kuřecí kari s kokosovým mlékem je skvělou volbou pro rodinný oběd nebo večeři s přáteli. Jeho příprava je snadná a rychlá a výsledek je vždy lahodný a aromatický.

Kuřecí maso je jako prázdné plátno, na které může kuchař malovat chutě celého světa.

Radomír Dvorský

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

Zapečené těstoviny s kuřecím masem patří mezi klasiku české kuchyně. Jsou jednoduché na přípravu, chutné a zasytí celou rodinu. Existuje mnoho variant, jak tento pokrm připravit, záleží jen na vaší chuti a fantazii.

Základem je uvařit těstoviny dle návodu na obalu. Mezitím si nakrájíme kuřecí maso na kostky a osmahneme ho na pánvi dozlatova. Přidáme oblíbenou zeleninu, například cibuli, papriku, cuketu, žampiony, a orestujeme. Směs dochutíme solí, pepřem a bylinkami.

Do zapékací mísy vložíme uvařené těstoviny, kuřecí směs a vše zalijeme smetanou na vaření, ve které jsme rozmíchali vejce a nastrouhaný sýr. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia dozlatova, zhruba 20-25 minut.

Pro ještě sytější chuť můžeme přidat do směsi na orestovanou zeleninu i slaninu nakrájenou na kostičky, nebo zvolit uzený sýr. Fantazii se meze nekladou.

Kuřecí špízy se zeleninou

Kuřecí maso je stálicí českých kuchyní a špízy z něj jsou skvělým způsobem, jak ho ozvláštnit. Jsou jednoduché na přípravu, chutné a hodí se jak na slavnostní stůl, tak k letnímu grilování. Navíc si je můžete upravit podle své chuti a dostupných surovin.

Základem je kvalitní kuřecí maso, nejlépe prsa nebo stehna bez kosti a kůže. Maso nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 3-4 cm. Pro šťavnatější výsledek ho můžete před grilováním marinovat. Skvěle se hodí marináda z olivového oleje, sójové omáčky, medu a koření jako je paprika, tymián nebo oregano. Maso nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně však přes noc.

Na špízy se hodí různé druhy zeleniny. Oblíbená je cuketa, paprika, cibule, cherry rajčátka, žampiony nebo lilek. Zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky podobné velikosti, jako má kuřecí maso.

Připravené suroviny střídavě napichujte na špejle. Pokud používáte dřevěné špejle, nezapomeňte je předem namočit ve vodě, aby se během grilování nespálily. Špízy grilujte z každé strany cca 5-7 minut dozlatova. Během grilování je můžete potírat zbylou marinádou.

Kuřecí špízy se zeleninou můžete podávat s různými přílohami. Skvěle se k nim hodí šťouchané brambory, rýže, kuskus nebo jen lehký zeleninový salát.

Pikantní kuřecí křídla

Kuřecí křídla, to je stálice českých kuchyní i zahradních párty. Ať už je máte rádi na medu, v pikantní marinádě nebo jen tak s bylinkami, jedno je jisté – chutnají prostě skvěle. Pro ty z vás, kteří milují ostřejší chutě, máme dnes tip na pikantní kuřecí křídla, která vás dostanou svou šťavnatostí a řízem. Tajemství tkví v jednoduché marinádě z chilli, česneku a limetky, která křídlům dodá ohnivý šmrnc. A nebojte se experimentovat! Přidejte pálivou papričku podle chuti, dochuťte koriandrem nebo zázvorem a vytvořte si tak vlastní variaci na toto oblíbené jídlo. Kuřecí maso je neuvěřitelně univerzální a hodí se do nejrůznějších receptů. Ať už se chystáte na rychlou večeři nebo víkendový oběd, kuřecí maso vás nikdy nezklame. Inspirujte se našimi recepty a objevte nové a vzrušující způsoby, jak si vychutnat kuřecí maso v té nejlepší formě.

Publikováno: 19. 08. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje