Císařský trhanec: Tradiční český dezert, který si zamilujete

Císařský Trhanec

Co je císařský trhanec?

Císařský trhanec je tradiční český dezert, který si získal srdce (a žaludky) mnoha generací. Jeho historie sahá až do dob Rakouska-Uherska, odkud pochází i jeho název. Traduje se, že císař František Josef I. si tento dezert oblíbil natolik, že se stal pravidelnou součástí císařského jídelníčku. Ať už je to pravda, nebo jenom pověst, jedno je jisté: císařský trhanec je královsky lahodný. Připravuje se z jednoduchých surovin, které se běžně nacházely v každé domácnosti: mouky, vajec, mléka a másla. Z těsta se upečou tenké palačinky, které se následně natrhají na menší kousky. Ty se pak prokládají náplní, která se liší podle chuti a fantazie kuchaře. Nejoblíbenější variantou je náplň z tvarohu, cukru a rozinek, ale existují i verze s mákem, povidly, ovocem nebo ořechy. Císařský trhanec se podává teplý i studený a je skvělým dezertem pro každou příležitost. Jeho příprava sice vyžaduje trochu času a trpělivosti, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Historie trhance

Císařský trhanec, sladká vzpomínka na dětství mnoha z nás, má své kořeny hluboko v české historii. Jeho původ sahá až do dob Rakouska-Uherska, kde se těšil velké oblibě u prostých lidí i na císařském dvoře. Odtud také pochází jeho honosný název. Přestože se jedná o poměrně jednoduchý dezert z běžně dostupných surovin, jeho obliba se s postupem času nezmenšila. Naopak, císařský trhanec se stal pevnou součástí české kuchyně a symbolem tradičních chutí. Recept se dědil z generace na generaci, a tak se s drobnými obměnami dochoval až do dnešních dnů. Zajímavostí je, že se trhanec připravoval nejen ve sladké variantě, ale i na slano. Zatímco sladká verze se podávala jako dezert, slaný trhanec s uzeným masem a zelím sloužil jako vydatný oběd. V současnosti se setkáváme spíše se sladkou variantou, která se stala oblíbenou pochoutkou pro malé i velké.

Tradiční receptura

Císařský trhanec, to je pojem, který v nás evokuje vzpomínky na dětství a tradiční českou kuchyni. Jeho receptura se předává z generace na generaci a skrývá v sobě tajemství dokonalé chuti. Základem je nadýchané těsto z mouky, mléka, vajec a špetky soli. To se po vykynutí natrhá na menší kousky a opeče dozlatova na másle. Právě tento proces „trhání“ dal dezertu jeho jméno. Opečené kousky těsta se poté prokládají různými náplněmi. Klasikou je povidla, tvaroh nebo mák, ale fantazii se meze nekladou. Skvěle chutná i s ovocem, ořechy nebo čokoládou. Celý dezert se pak peče v troubě dozlatova a podává se teplý, sypaný moučkovým cukrem.

Ačkoliv se může zdát příprava císařského trhance na první pohled složitá, opak je pravdou. S trochou trpělivosti a lásky zvládne tento tradiční dezert připravit i začátečník. A věřte, že výsledek bude stát za to! Chuť čerstvě upečeného, voňavého trhance potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale zahřeje i na duši.

Císařský trhanec, to není jen dezert, to je vzpomínka na dětství, na vůni babičky kuchyně a na sladkou tečku za nedělním obědem.

Eliška Dvořáková

Varianty trhance

Císařský trhanec, tenhle dezert má u nás dlouhou tradici. Ale věděli jste, že existuje spousta variant, jak si ho připravit? Základ je sice vždycky stejný – trhané těsto politý máslem a sypané cukrem – ale fantazii se meze nekladou. Můžete ho zkusit upéct s jablky a skořicí, posypat ořechy nebo přidat rozinky. Pro fajnšmekry je tu pak varianta s tvarohem a povidly. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, císařský trhanec vás zaručeně potěší. Je to dezert, který evokuje vzpomínky na dětství a zahřeje na duši.

Vlastnost Císařský trhanec
Chuť Sladká, máslová, vanilková
Textura Měkká, nadýchaná, vláčná
Hlavní ingredience Těsto (mouka, vejce, mléko, máslo), ovoce (typicky švestky), cukr, máslo na polití
Způsob přípravy Pečení v troubě
Typická příležitost Sváteční dny, nedělní obědy

Servírování a dochucení

Císařský trhanec, tenhle dezert je prostě srdcovka. Ale ruku na srdce, co teprve ta správná tečka na závěr? Servírování a dochucení, to je to, co z trhance udělá nezapomenutelný gurmánský zážitek. Takže jak na to? Horký trhanec servírujeme nejlépe na nahřátých talířích, aby nám hned nevystydl. A teď ta pravá alchymie chutí! Klasikou je posypat ho moučkovým cukrem a přidat lžíci povidel, nejlépe švestkových. Ale co takhle zkusit něco nového? Skvěle chutná i s jablečným pyré, skořicí a rozinkami. A pro ty, co se nebojí experimentovat, doporučuji vlašské ořechy a kapku rumu. Fantazii se meze nekladou!

Tipy pro přípravu

Císařský trhanec, tenhle tradiční český dezert, si žádá trochu té péče a lásky. Ale nebojte, není to žádná věda! Pro začátek si nezapomeňte nachystat všechny ingredience předem. Nic není horšího, než když v půlce pečení zjistíte, že vám chybí vejčka. A když už je řeč o vejcích, ty na trhanec by měly mít pokojovou teplotu. Pěkně se pak prošlehají do nadýchané pěny. A co se týče samotného pečení, troubu si předehřejte raději s předstihem. Trhanec se peče na nižší teplotu a potřebuje svůj čas, aby se krásně propekl a zezlatl. A když už se peče, neotvírejte zbytečně dvířka od trouby, ať z ní neuteče teplo. Po upečení nechte trhanec chvilku odpočinout ve formě, než ho vyklopíte. A nakonec to nejdůležitější – fantazie se meze nekladou! Císařský trhanec si můžete dochutit podle libosti. Čerstvé ovoce, šlehačka, oříšky, čokoláda…

Zajímavosti o trhanci

Císařský trhanec, dezert s dlouhou historií, patří mezi tradiční české sladkosti. Jeho původ sahá až do dob Rakouska-Uherska, kde byl oblíbenou pochoutkou na císařském dvoře, odtud také pochází jeho název. Připravuje se z jednoduchých surovin – mouky, vajec, mléka a cukru – a jeho příprava nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Přesto si trhanec dokázal udržet své místo v českých kuchyních po generace. Existuje mnoho variant na jeho přípravu. Někdo přidává do těsta tvaroh, jiný zase rum. Pečení v troubě lze nahradit smažením na pánvi. Císařský trhanec se obvykle podává posypaný moučkovým cukrem, ale fantazii se meze nekladou. Čerstvé ovoce, šlehačka nebo vanilková omáčka dodají tomuto jednoduchému dezertu punc luxusu. Ať už se rozhodnete pro tradiční recept nebo si trhanec trochu pozměníte k obrazu svému, jedno je jisté – tato sladká pochoutka vám zaručeně zlepší náladu.

Císařský trhanec dnes

Císařský trhanec, tradiční český dezert, si i dnes drží své čestné místo na stolech mnoha domácností. Ačkoliv jeho název evokuje honosné hostiny císařského dvora, jeho příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Tajemství lahodného trhance tkví v použití kvalitních surovin – čerstvých vajec, hladké mouky a másla, které mu dodají neodolatelnou chuť a vůni.

Dnešní doba přeje inovacím a tak se i tradiční receptura na císařský trhanec dočkala mnoha variací. K těstu se s oblibou přidávají rozinky, ořechy, kandované ovoce nebo čokoláda. Hotový trhanec pak můžeme polít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem, skořicí, ozdobit šlehačkou nebo čerstvým ovocem. Fantazii se meze nekladou a každý si tak může vytvořit svou vlastní oblíbenou variantu.

Císařský trhanec je skvělou volbou pro rodinné oslavy, nedělní obědy nebo jen tak pro potěšení. Jeho příprava je rychlá a nenáročná a výsledek vždy potěší malé i velké strávníky.

Publikováno: 05. 07. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Tomáš Kozelka

Tagy: císařský trhanec | tradiční český dezert