Kouzlete v kuchyni se stripsy: Od slaných dezů po zdravé svačinky

Stripsy

Co jsou stripsy?

Stripsy jsou tenké proužky masa nebo zeleniny, které se krájí po vláknech. Díky tomuto způsobu krájení jsou stripsy křehčí a lépe se propečou nebo projdou tepelnou úpravou. Stripsy z masa, jako je kuřecí, vepřové nebo hovězí, jsou oblíbenou součástí mnoha jídel. Můžete je smažit, péct, grilovat nebo restovat.

Zeleninové stripsy, například z cukety, mrkve, papriky nebo celeru, jsou skvělou zdravou přílohou. Můžete je podávat syrové s dipem, grilované, pečené nebo restované.

Stripsy se hodí do salátů, sendvičů, wrapů, tortill, těstovin, rýže nebo se podávají s hranolky a různými omáčkami. Oblíbené jsou stripsy v těstíčku, které se smaží dozlatova.

Ať už máte rádi stripsy masové nebo zeleninové, fantazii se meze nekladou. Experimentujte s různými druhy masa a zeleniny, marinádami, kořením a způsoby tepelné úpravy a objevte tak nové chutě.

Druhy stripsů

Stripsy, ty tenké proužky masa nebo zeleniny, se staly oblíbenou součástí mnoha jídel. Jejich popularita tkví v jednoduchosti přípravy a všestrannosti. Existuje nepřeberné množství druhů stripsů, které uspokojí i ty nejnáročnější jazýčky.

Vlastnost Stripsy Klasický tvar
Tvar Dlouhé, úzké proužky Liší se dle druhu zeleniny/masa
Vhodné pro Smažení, grilování, restování Liší se dle druhu zeleniny/masa a tvaru

Základem jsou samozřejmě kuřecí stripsy, které se obalují v lahodné krustě a smaží dozlatova. Křupavé na povrchu, šťavnaté uvnitř, to je kombinace, které nelze odolat. Kuřecí stripsy se hodí k dipům, do salátů, sendvičů nebo jen tak na chuť.

Neméně populární jsou vepřové stripsy, které se vyznačují výraznější chutí. I ty se dají připravovat na mnoho způsobů – grilované, pečené v troubě nebo smažené. Skvěle se hodí k asijským pokrmům, do tortill nebo na pizzu.

Pro milovníky ryb jsou tu rybí stripsy, které jsou lehké a dietní. Nejčastěji se připravují z tresky, pangasia nebo lososa. Rybí stripsy se hodí k zeleninovým salátům, do sendvičů nebo jen tak s vařeným bramborem.

Vegetariáni a vegani se nemusí bát, i pro ně existuje široká škála stripsů. Oblíbené jsou například sójové stripsy, které jsou bohaté na bílkoviny a dají se dochutit dle libosti. Další možností jsou zeleninové stripsy, například z cukety, lilku nebo mrkve. Ty se dají péct v troubě, smažit nebo grilovat.

Ať už si vyberete jakýkoli druh stripsů, určitě si pochutnáte.

Oblíbené recepty

Střípky a proužky masa nebo zeleniny, to je základ mnoha skvělých jídel. Můžete je opéct na pánvi do křupava, zapéct v troubě se sýrem nebo přidat do polévky pro sytost a chuť. Ať už máte raději hovězí, vepřové, kuřecí nebo třeba tofu, fantazii se meze nekladou.

Skvělou volbou pro rychlý oběd nebo večeři jsou nudle se zeleninou a kuřecími stripsy. Kuřecí maso nakrájejte na proužky, opečte na pánvi a smíchejte s uvařenými nudlemi a oblíbenou zeleninou. Pro extra chuť přidejte sójovou omáčku, zázvor nebo chilli.

Pokud máte rádi italskou kuchyni, zkuste těstoviny s hovězími stripsy a rajčatovou omáčkou. Hovězí maso nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi. Přidejte rajčatovou omáčku, česnek, oregano a bazalku a nechte provařit. Podávejte s těstovinami a parmazánem.

Pro vegetariány se skvěle hodí zeleninové stripsy. Lilek, cuketu nebo dýni nakrájejte na proužky, obalte v koření a opečte na pánvi dozlatova. Můžete je podávat s dipem, přidat do salátu nebo použít jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, stripsy a proužky masa nebo zeleniny jsou skvělou volbou pro rychlé, chutné a pestré jídlo.

Tipy pro přípravu

Při přípravě proužků masa a zeleniny je důležité dbát na jejich stejnou velikost a tloušťku, aby se suroviny propekly/uvařily rovnoměrně. Maso krájejte vždy přes vlákno, bude tak křehčí. Pro zachování šťavnatosti masa ho před tepelnou úpravou krátce opečte na rozpálené pánvi z obou stran. Zeleninu v pásech můžete krátce blanšírovat ve vroucí vodě, aby si zachovala svou barvu a křupavost. Pro dochucení proužků masa a zeleniny se hodí různé marinády, koření a bylinky. Experimentujte s chutěmi a vytvořte si vlastní originální variace.

Nutriční hodnoty

Střípky a proužky masa a zeleniny jsou skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku propašovat více živin. Obsahují minimum kalorií a tuku, ale zato jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny.

Masové proužky, obzvláště ty z kuřecích nebo krůtích prsou, jsou bohaté na bílkoviny, které jsou důležité pro budování a regeneraci svalové hmoty. Zároveň obsahují důležité minerály jako železo a zinek. Železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku v těle, zatímco zinek podporuje imunitní systém a hojení ran.

Zeleninové proužky, ať už se jedná o papriku, mrkev, cuketu nebo celer, jsou zase skvělým zdrojem vitamínů, antioxidantů a vlákniny. Vláknina je důležitá pro správné trávení a pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Vitamíny a antioxidanty chrání tělo před volnými radikály a podporují celkové zdraví.

Ať už si připravujete maso a zeleninu na pánvi, v troubě nebo na grilu, dbejte na šetrný způsob tepelné úpravy, abyste zachovali co nejvíce živin. Vyhněte se smažení na velkém množství tuku a raději volte pečení, grilování nebo restování na kapce oleje.

Stripsy, ty tenké proužky chuti, jsou jako most mezi světem masa a zeleniny, kde se obě strany setkávají v dokonalé harmonii.

Anežka Nováková

Stripsy a zdravá strava

Stripsy a zdravá strava, jde to dohromady? Na první pohled se může zdát, že smažené kousky kuřecího masa do zdravého jídelníčku nepatří. Nicméně, stripsy si lze připravit i zdravěji a zařadit je tak do vyvážené stravy.

Základem je zvolit kvalitní libové maso, ideálně kuřecí nebo krůtí prsa. Důležité je také stripsy neobilovat v klasickém trojobalu, ale raději je jen lehce obalit v kukuřičné mouce, ovesných vločkách nebo strouhance z celozrnného pečiva. Místo smažení na oleji je vhodné stripsy upéct v troubě nebo připravit v horkovzdušné fritéze.

Kromě masa můžeme do jídelníčku zařadit i zeleninové stripsy. Mrkev, celer, cuketa, lilek, paprika, batáty – to vše lze nakrájet na proužky, zakapat olivovým olejem, dochutit bylinkami a upéct do křupava. Zeleninové stripsy jsou skvělou zdravou svačinkou nebo přílohou k hlavnímu jídlu.

Ať už se rozhodnete pro masové nebo zeleninové stripsy, důležité je dbát na jejich přípravu a volit zdravější varianty. Pak si na nich můžete pochutnat i v rámci zdravého životního stylu.

Zajímavosti o stripsech

Ať už je nazýváme stripsy nebo proužky, jedno je jisté – tato forma úpravy masa a zeleniny si získala srdce (a žaludky) lidí po celém světě. Ale věděli jste, že…

Klasické kuřecí stripsy, tak jak je známe dnes, se zřejmě zrodily v 50. letech 20. století v Americe?

Oblíbené jsou i ve fast foodech, kde se smaží dozlatova a namáčejí do různých dipů?

Stripsy se ale nemusí jen smažit! Skvěle chutnají i pečené v troubě, grilované nebo restované na pánvi.

A co teprve zeleninové stripsy? Mrkev, cuketa, paprika – fantazii se meze nekladou!

Zdravější variantou jsou pečené zeleninové stripsy, které si zachovají více vitamínů a minerálů.

Stripsy jsou zkrátka univerzální jídlo, které si můžete vychutnat k obědu, večeři nebo jen tak na chuť.

Publikováno: 12. 07. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Jitka Novotná

Tagy: stripsy | proužky masa nebo zeleniny