Marocké pečivo: Chuť exotiky, kterou si zamilujete

Marokanky

Co jsou marocké pečivo?

Marocké pečivo, to je hotová symfonie chutí a vůní, která vás přenese do sluncem zalitých uliček Marrákeše. Mezi nejoblíbenější zástupce patří bezesporu marocké koláčky, kterým se u nás zkráceně říká marockánky. Tyto malé zázraky z křehkého těsta, plněné lahodnou mandlovou náplní a obalené v křupavém cukru, si získaly srdce Čechů už dávno. Ale marocké pečivo, to zdaleka nejsou jen marockánky. V nabídce pekařství a cukráren s marockou specializací najdete i další skvosty, jako jsou lahodné datlové sušenky ghriba, křupavé mandlové rohlíčky kaab el ghzal, medové koláčky chebakia nebo voňavé pomerančové sušenky. Marocké pečivo je zkrátka pastvou pro všechny smysly a dokonalým spojením sladké a slané chuti, kterému jen těžko odoláte.

Typické suroviny a chutě

Marocká kuchyně je proslulá svou rozmanitostí a bohatostí chutí, a to samé platí i pro jejich pečivo. Typické suroviny, které se v marockém pečení používají, odrážejí jak geografickou polohu země na křižovatce kultur, tak i staletí tradice. Mezi základní ingredience patří semolina, která dodává pečivu charakteristickou žlutou barvu a lehce zrnitou texturu. Dále se hojně používá mouka z tvrdozrnné pšenice, která zaručuje křupavou kůrku a vláčnou střídku. Mandle, pistácie a další ořechy se přidávají pro zjemnění chuti a dodání luxusního nádechu. Med, datle a fíky se používají pro slazení a dodání karamelové sladkosti. Typickým rysem marockého pečiva je také hojné používání aromatických koření, jako je skořice, zázvor, hřebíček a anýz, které mu dodávají exotickou a lákavou vůni. Oblíbená je i voda z pomerančových květů, která pečení propůjčuje jemnou květinovou vůni. Marocké pečivo je zkrátka pastvou pro smysly, která láká k ochutnání a poznání fascinující kultury této severoafrické země.

Marokánky, ty sladké pokušení, s vůní mandlí a skořice, vracejí vzpomínky na sluncem zalité uličky Marakéše a šumění větru v saharské duně.

Hana Nováková

Nejoblíbenější druhy pečiva

Marocké pečivo, plné vůní a chutí, si získává stále větší oblibu i u nás. Mezi nejoblíbenější druhy patří bezesporu marokánky. Tyto lahodné sušenky s mandlemi a kokosem jsou křehké, sladké a dokonale se rozplývají na jazyku. Jejich tajemství tkví v kombinaci kvalitních surovin a tradiční receptuře, která se předává z generace na generaci. Marokánky jsou ideální ke kávě nebo čaji, ale skvěle chutnají i samotné.

Kromě marokánek si milovníci sladkého jistě pochutnají i na dalších specialitách marocké kuchyně. Mezi ty nejoblíbenější patří například rohlíčky plněné datlovou pastou, mandlové sušenky s medem a pomerančovou kůrou nebo křehké pečivo s pistáciemi a růžovou vodou. Marocké pečivo je zkrátka pastvou pro chuťové pohárky a dokáže uspokojit i ty nejnáročnější gurmány.

Příprava a pečení

Marocké pečivo je obecně známé svou jednoduchostí a zároveň lahodnou chutí. Příprava těsta je rychlá a bez zbytečných komplikací. Základ tvoří hladká mouka, máslo, cukr a vejce. Po smíchání a důkladném prohnětení se těsto nechává odpočinout v chladu, aby se s ním lépe pracovalo. Po vyjmutí z lednice se těsto rozválí na tenký plát a vykrajují se z něj požadované tvary. Pro marokánky se typicky používají malé formičky ve tvaru rohlíčků, koleček nebo hvězdiček.

Pečení marockého pečiva je kapitola sama pro sebe. Pečou se v předem vyhřáté troubě na nižší teplotu, aby se zamezilo jejich spálení. Důležité je sledovat barvu, která by se měla změnit na zlatavě hnědou. Po upečení se ještě teplé marokánky obalují v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem, čímž získají svůj charakteristický vzhled a sladkou chuť. Celý proces, od přípravy těsta až po finální obalení v cukru, je poměrně rychlý a zvládne ho i úplný začátečník.

Servírování a kombinace

Marocké pečivo, s jeho bohatou chutí a vůní, si zaslouží být servírováno s grácií. Tradičně se podává s mátovým čajem, jehož svěžest krásně ladí se sladkostí pečiva. Pro ještě intenzivnější chuťový zážitek zkuste čaj s čerstvou mátou a kapkou pomerančové vody. Marocké pečivo skvěle doplní i silná káva, ať už turecká nebo espresso. Pokud chcete experimentovat, zkuste kombinaci s kardamonovou kávou. Kromě nápojů se marocké pečivo skvěle hodí k různým dipům. Lehký jogurtový dip s medem a pistáciemi podtrhne jeho sladkost, zatímco dip z ricotty a fíků dodá zajímavý kontrast. Pro milovníky slaných chutí je tu možnost kombinace s olivovým olejem a čerstvým pečivem. Ať už zvolíte jakoukoli kombinaci, nezapomeňte na krásné servírování. Barevné talířky, zdobené ubrousky a elegantní konvička na čaj pozvednou zážitek z marockého pečiva na novou úroveň.

Vlastnost Marokánky Perníčky
Chuť Sladká, ořechová Sladká, kořeněná
Textura Křupavá Měkká, drobivá
Typické pro Vánoce Vánoce

Marocké pečivo v Česku

Marocké pečivo, pro nás Čechy známé spíše jako „marokánky“, je sladká pochoutka, která si v našich končinách získala značnou popularitu. Ačkoliv název napovídá spojitost s Marokem, ve skutečnosti jde o ryze českou záležitost. Pravé marocké cukroví se od našich marokánek liší jak použitými surovinami, tak i výslednou chutí.

V Česku se marocké pečivo těší velké oblibě a najdeme ho v nabídce mnoha pekařství a cukráren. Oblíbené jsou zejména pro svou vláčnost a sladkou chuť, kterou jim dodává kombinace medu a polevy. Často se podávají jako dezert ke kávě nebo čaji, ale skvěle chutnají i samotné.

Přestože původ marokánek není v Maroku, ale v Česku, jejich obliba u nás stále roste. Ať už si je vychutnáte s kávou, čajem nebo jen tak, marocké pečivo vám zaručeně zpříjemní den.

Recepty a inspirace

Marocké pečivo, to není jen tak ledajaké mlsání. Je to doslova exploze chutí a vůní, která vás přenese do sluncem zalitých uliček Marrákeše. Ať už vás láká sladká chuť medových chebakhií, křupavost mandlových rohlíčků ghriba nebo voňavé slané taštičky briouat, marocká kuchyně má co nabídnout každému.

Nebojte se experimentovat s exotickým kořením jako je skořice, zázvor, kardamom nebo šafrán. Právě ty dodají vašemu pečení tu pravou marockou atmosféru. Inspirujte se tradičními recepty a vyzkoušejte si třeba populární mandlové sušenky s pomerančovou vodou. Nebo se pusťte do přípravy lahodného mandlového koláče s medovým sirupem. A pokud máte rádi slané, pak vás jistě nadchnou plněné taštičky z tenkého těsta, které můžete naplnit masem, sýrem nebo zeleninou.

Pečení marockých specialit není žádná věda. Stačí se nebát experimentovat a užít si tu úžasnou hru chutí a vůní. A kdo ví, třeba se vám podaří upéct tak lahodné kousky, že se o vás bude mluvit po celém sousedství.

Publikováno: 14. 07. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Jitka Novotná

Tagy: marokanky | marocké pečivo