Nadýchaný cuketový koláč, který si zamilujete!
Oblíbený cuketový koláč
Cuketový koláč patří k těm nejlepším letním pochoutkám, když zahrádky přetékají úrodou. Z rozpálené trouby se line nádherná sladká vůně, která nás vrací zpátky do dětství, kdy jsme mlsali u babičky. Tohle báječné pečivo si získalo srdce mnoha mlsounů díky své šťavnaté konzistenci a jemně nastrouhané cuketě, která mu propůjčuje jedinečnou chuť. Můžete si upéct tradiční verzi se skořicí a ořechy, nebo zkusit modernější variantu s čokoládou či čerstvým ovocem - vždycky se povede. Skvěle chutná jak samotný, tak s kopečkem nadýchané šlehačky nebo svěží zakysané smetany. Na rodinné oslavě nebo při kávě s přáteli vždycky sklidí úspěch.
Jednoduchý recept
Hledáte něco dobrého na zub? Zkuste cuketový koláč! Je tak báječně vláčný, že si ho prostě zamilujete. Není nic jednoduššího než smíchat pár základních surovin a za chvilku máte hotovo. Cuketu stačí jen nastrouhat, ani se nemusíte trápit s loupáním. Pro extra chuť můžete přihodit hrst oříšků, kousky čokolády nebo třeba rozinky - fantazii se meze nekladou. V troubě to bude vonět asi třičtvrtě hodinky, podle toho, jak to máte doma nastavené. Poznáte hned, že je koláč hotový - krásně zezlátne a špejle zapíchnutá doprostřed vyjde čistá. Sám o sobě chutná skvěle, ale když ho ozdobíte čokoládovou, tvarohovou nebo ovocnou polevou, bude to naprostá báseň. Hodí se na každou příležitost, ať už čekáte návštěvu nebo si jen tak chcete zpříjemnit odpoledne. A víte, co je na tom nejlepší? Cuketa je plná vitamínů, takže si tenhle mlsek můžete dopřát s čistým svědomím.
Ingredience na těsto
Připravte si báječný cuketový koláč z běžných surovin, co najdete v každé kuchyni. Hlavní hvězdou receptu je šťavnatá cuketa, díky které bude moučník krásně vláčný a lahodný. Do mísy si nachystejte hladkou mouku, cukr, pár vajíček, olej a nezapomeňte na prášek do pečiva. Kdo má rád výraznější chuť, může přisypat vanilkový cukr nebo špetičku voňavé skořice. A pokud chcete svůj cuketový zázrak povýšit na něco extra, vmíchejte do těsta nasekané ořechy nebo kousíčky čokolády.
Příprava těsta
Pojďme si připravit báječný cuketový koláč! Začneme tím, že si nachystáme všechno, co budeme potřebovat. Cuketu stačí pořádně umýt, loupat ji nemusíme. Nastrouháme ji nahrubo - pokud máme mladou cuketku, klidně i se semínky. U starší cukety je lepší semínka vyndat, jinak by nám mohla pustit moc vody a těsto by bylo řídké jak polévka. Nastrouhanou cuketu lehce posolíme a necháme chvilku odpočinout, ať pustí přebytečnou vodu. Tu pak slijeme nebo vymačkáme - díky tomu bude náš cukeťák akorát vláčný a krásně se upeče.
V míse si pořádně vyšleháme vajíčka s cukrem, až vznikne pěkná pěna. Po troškách přiléváme olej a mléko. Pak přijde na řadu mouka s práškem do pečiva a špetička soli - všechno prosejeme do mísy a pořádně promícháme, ať nemáme v těstě kousky. Nakonec přidáme naši vymačkanou cuketu. Těsto by mělo být podobné jako na lívanečky, akorát o něco hustší. Kdyby bylo moc tuhé, šplíchneme tam trošku mléka, a kdyby teklo, přisypeme lžíci mouky.
Ingredience na náplň
Víte, že cuketový koláč je naprostá lahůdka? Stačí pár běžných surovin, které určitě máte doma nebo je seženete v nejbližším obchodě. Hlavní hvězdou je mladá cuketa - ideálně ta s jemnou slupkou, kterou nemusíte ani loupat. Do těsta přijdou klasiky jako vejce, cukr, olej a hladká mouka. Pro extra šťavnatost doporučuju přidat zakysanou smetanu nebo jogurt. A teď to nejlepší - ochucení! Můžete experimentovat se skořicí, vanilkou nebo nastrouhat citronovou kůru. Milovníci čokolády určitě ocení přidané kakao. A jestli chcete něco navíc, hoďte tam hrst ořechů, rozinek nebo nasekané čokolády. Je to tak jednoduché a výsledek? Báječný cuketový koláč, ze kterého nezbyde ani drobeček!
Vlastnost | Cuketový koláč | Bábovka |
---|---|---|
Obsah zeleniny | Vysoký (cuketa) | Nízký (citrónová kůra) |
Sladkost | Mírná | Vysoká |
Míchání náplně
Když pečete cuketový koláč, záleží hlavně na tom, jak správně smícháte všechny suroviny. Nejdřív si připravte velkou mísu a do ní přes síto prosejte mouku společně s cukrem. Přidejte prášek do pečiva, špetku soli a lehce promíchejte. Vedle si nachystejte druhou mísu, do které rozklepněte vejce, přilijte olej a nakonec přidejte jemně nastrouhanou cuketu. Teď přijde to nejdůležitější - mokrou směs postupně a zlehka zapracujte do sypké. Míchejte jen tak dlouho, dokud se všechno hezky nespojí. Hlavně to s mícháním nepřežeňte, jinak by byl koláč tuhý jako podešev.
Pečení koláče
Hledáte způsob, jak zpracovat letní úrodu cuket? Zkuste upéct báječný cuketový koláč! Je to nenáročný recept, který zvládne každý. Připravíte ho z běžných surovin - mouka, cukr, vajíčka, olej a prášek do pečiva tvoří základ nadýchaného těsta. Tajemství jeho úžasné vláčnosti spočívá v nastrouhané cuketě, která navíc dodá příjemně jemnou chuť. Kdo má rád, může přihodit hrst nasekaných ořechů, rozinek nebo kousků čokolády - fantazii se meze nekladou! Koláč stačí upéct do zlatava a po vychladnutí ho můžete ozdobit podle chuti - třeba moučkovým cukrem, čokoládovou polevou nebo čerstvým ovocem. Je to ideální společník k odpolední kávičce nebo čaji, ale skvěle poslouží i jako lehká večeře. Prostě dokonalý způsob, jak proměnit obyčejnou cuketu v něco výjimečného!
Cuketový koláč, to je dar z nebes pro všechny milovníky sladkých pokušení, kteří zároveň touží po zelenině.
Božena Černá
Tipy a variace
Kdo by si pomyslel, že obyčejná cuketa dokáže vykouzlit tak báječný koláč? Je to vlastně krásná hračka pro každého, kdo rád peče. Když zrovna nemáte doma ořechy, vůbec nic se neděje - klidně tam hoďte slunečnicová semínka, nebo je prostě vynechte. Jestli máte rádi koláče pěkně šťavnaté, šoupněte do těsta lžíci zakysanky nebo jogurtu. A čokoholici? Ti si můžou směle přihodit hrst čokoládových kousků. Cuketa je zkrátka úžasná v tom, že si rozumí jak se sladkým, tak se slaným. Když vás láká slaná varianta, vynechte cukr a radši přisypte třeba tymián, oregano nebo rozmarýn. A sýry? Ty jsou tady jako doma - ať už je to parmazán, balkán nebo klidně niva. Tenhle koláč si můžete vychutnat jak teplý, tak studený, podle nálady. Sám o sobě je výborný, ale když ho dozdobíte kopečkem šlehačky, zakysanou smetanou nebo ovocným kompotem, bude to teprve paráda. Prostě si s ním pohrajte podle svého - nejlepší recepty vznikají právě tehdy, když se nebojíme experimentovat!
Servírování a skladování
Tenhle báječnej cukeťák je prostě paráda, ať už ho dáte rovnou z trouby nebo později ze špajzu. Když ho vytáhnete, nechte ho chvilinku vydechnout ve formě - tak desetiminutovka stačí, ať se vám pak líp porcuje. Pak ho šupněte na mřížku, ať pěkně vychladne. Ještě teplej se fakt božsky hodí k odpolednímu kafíčku nebo čaji. A když si ho chcete vyloženě vymazlit, hoďte na něj kopeček vanilkový zmrzliny nebo kopec šlehačky - to je teprve něco! Jestli ho nespořádáte hned, v klidu ho nechte vystydnout a šoupněte do krabičky. V lednici vám vydrží v pohodě tři dny. Až dostanete chuť, stačí ho trochu prohřát v mikrovlnce nebo troubě. Je to vlastně takovej univerzál - super na snídani, k svačině nebo jako dezert. A protože se dá připravit dopředu a není s ním žádná věda, je jak dělanej na rodinný sešlosti nebo když vyrazíte někam na piknik.
Cuketový koláč je skutečný zázrak domácí kuchyně. Nadýchané těsto plné nastrouhané cukety se díky špetce skořice a muškátového oříšku promění v báječný moučník, který chutná úplně každému. Neuvěřitelné, jak obyčejná zahradní zelenina dokáže obohatit klasický dezert. Vláčné těsto se rozplývá na jazyku a šťavnatá cuketa mu dodává tu správnou svěžest. Je to ideální pohoštění pro každou příležitost - ať už si ho dáte k odpolední kávě, nebo jím završíte nedělní oběd. A co je nejlepší? Upéct ho zvládne opravdu každý, i naprostý začátečník v pečení. Prostě hodíte všechno do mísy, zamícháte a za chvilku máte hotovo.
Publikováno: 20. 02. 2025
Kategorie: jídlo