Nadýchaný Naan Recept: Chuť Indie u Vás Doma

Naan Recept

Klasický naan recept

Naan je tradiční indický chléb, který si snadno připravíte i doma. Budete potřebovat hladkou mouku, jogurt, droždí, cukr, sůl a olej. V míse smíchejte teplou vodu s cukrem a droždím a nechte 10 minut odpočinout. Poté přidejte jogurt, sůl a mouku a vypracujte hladké těsto. To nechte na teplém místě kynout alespoň hodinu. Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a vyválejte z nich placky. Na pánvi rozehřejte olej a placky na něm opékejte z obou stran dozlatova. Hotový naan podávejte teplý s oblíbeným curry nebo dipem.

Ingredience na naan

Na přípravu nadýchaného naanu budete potřebovat jen pár základních surovin, které pravděpodobně už máte doma. Základem je hladká mouka, která dodá těstu strukturu. Pro kypření a nadýchanost použijeme sušené droždí a pro jemně nakyslou chuť jogurt. Nezapomeňte na špetku soli pro vyvážení chutí a lžičku cukru, která pomůže aktivaci droždí. Pro extra vláčnost můžete přidat i lžíci oleje, ideálně olivového.

Příprava těsta

Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl ve velké míse. V jiné míse prošlehejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience pomalu přilévejte k suchým a míchejte, dokud se vše nespojí. Nepřemíchávejte.

Těsto bude trochu hrudkovité, to je v pořádku. Nechte těsto 5 minut odpočinout. Mezitím si rozehřejte pánev nebo plotýnku na střední teplotu.

Poté můžete začít smažit lívance.

Pečení na pánvi

Pečení na pánvi je skvělá alternativa, když nemáte troubu nebo chcete ušetřit čas. Hodí se pro přípravu nejrůznějších pokrmů, od masa a ryb přes zeleninu až po dezerty. Důležité je zvolit správnou pánev s těžkým dnem, která se bude rovnoměrně zahřívat a udrží teplotu.

Před pečením pánev vždy dobře rozehřejte na mírném ohni. Pokud pečete maso, opečte ho zprudka z obou stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Poté snižte teplotu a pečte pod pokličkou do změknutí. Doba pečení se liší podle druhu a tloušťky masa.

Zeleninu můžete péct na pánvi samotnou nebo s dalšími ingrediencemi, jako jsou bylinky, koření nebo sýr. Skvěle se hodí cuketa, lilek, paprika, rajčata nebo cibule. Dezerty pečené na pánvi jsou rychlé a snadné. Oblíbené jsou například lívance, palačinky nebo koláče z litého těsta.

Tipy pro dokonalý naan

Naan, indická placka z kynutého těsta, je skvělým doplňkem k mnoha pokrmům. Chcete-li si doma připravit naan jako od profesionála, máme pro vás pár tipů. Použijte kvalitní jogurt, dodá těstu vláčnost a jemnou chuť. Nešetřete na kypřícím prášku, zajistí nadýchanou texturu. Těsto důkladně propracujte, alespoň 5 minut, aby bylo pružné a hladké. Po vykynutí ho rozdělte na stejné díly a vyválejte na tenké ovály. Pečte na rozpálené pánvi bez oleje z obou stran dozlatova. Pro extra chuť potřete naan po upečení rozpuštěným máslem s česnekem a posypte čerstvým koriandrem.

Varianty receptu

Základní recept na svíčkovou se dá různě obměňovat. Místo hovězího masa můžete použít vepřovou panenku nebo králíka. Zeleninu do základu omáčky lze také variovat, přidat můžete například celer, petržel nebo pastiňák. Pro výraznější chuť zkuste přidat do omáčky lžíci rajského protlaku nebo trochu červeného vína. Smetanu na zjemnění omáčky můžete nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem. Jako přílohu ke svíčkové se kromě houskových knedlíků hodí i karlovarský knedlík, bramborový knedlík nebo rýže.

Naan s náplní

Naan s náplní je skvělou variantou, jak ozvláštnit klasický indický chléb. Fantazii se meze nekladou, náplň může být sladká i slaná. Mezi oblíbené slané varianty patří kombinace sýra, špenátu a cibule, pikantní verze s mletým masem a zeleninou nebo svěží náplň s bylinkami a jogurtem. Sladké naany pak potěší milovníky netradičních dezertů. Vyzkoušejte náplň z tvarohu a rozinek, jablek se skořicí nebo kokosu s kardamomem.

Příprava naanu s náplní je snadná. Těsto na naan se rozdělí na menší placky, do středu každé placky se vloží náplň a okraje se přehneme a dobře utěsní. Naany se poté pečou na pánvi nebo v troubě dozlatova.

Naan s náplní se skvěle hodí k indickým pokrmům, jako je curry, dhal nebo tandoori kuře. Poslouží ale také jako chutná svačina nebo večeře.

Servírování naanu

Naan se nejlépe podává čerstvý a horký přímo z tandooru nebo pánve. Pokud si naan připravujete doma a nestihnete ho hned podávat, můžete ho udržet teplý v košíku s utěrkou. Naan se tradičně trhá rukou a používá se k nabírání jídla, jako je kari, chutney nebo dip. Nebojte se experimentovat a zkuste naan naplnit masem, sýrem nebo zeleninou a vytvořit tak lahodný wrap.

Ať už se rozhodnete naan podávat jakkoliv, věříme, že si tuto lahodnou placku zamilujete.

Publikováno: 26. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Tomáš Kozelka

Tagy: naan recept | recept na indický chléb