Nejlepší recept na zelné placky: Takhle je dělávala babička!
Klasický recept na zelné placky
Zelné placky, tradiční pochoutka české kuchyně, evokují vzpomínky na babiččinu kuchyni a hřejivou atmosféru domova. Pro jejich skvělou chuť a dostupnost surovin si je oblíbily generace Čechů. Základem těsta je hladká mouka, do které se přidávají vejce, mírně kysané zelí a koření. Právě zelí dodává plackám jejich charakteristickou chuť a vůni. Po promíchání všech ingrediencí vznikne hustší těsto, ze kterého se na pánvi s rozpáleným olejem smaží tenké placky dozlatova.
Placky se podávají teplé i studené, a to buď samotné, nebo jako příloha k masitým pokrmům. Skvěle se hodí k vepřové pečeni, uzenému masu, ale i k dušenému zelí. Pro milovníky výraznějších chutí je možné těsto na placky obohatit o nadrobno nakrájenou slaninu nebo uzené maso.
Ať už se rozhodnete pro klasickou, nebo vylepšenou verzi, zelné placky vám zaručeně zachutnají a přenesou vás do světa tradiční české kuchyně.
Ingredience pro lahodnou chuť
Zelné placky, tradiční pochoutka české kuchyně, lákají svou jednoduchou přípravou a lahodnou chutí. Tajemství se ukrývá v čerstvých surovinách, které jim dodávají nezaměnitelný charakter. Základem je pochopitelně zelí, ať už čerstvé, kysané nebo kombinace obou. Jeho sladkokyselá chuť je pro zelné placky typická. Důležitou roli hraje také mouka, která plackám dodává strukturu a drží je pohromadě. Nejčastěji se používá hladká pšeničná, ale experimentovat můžete i s celozrnnou nebo špaldovou variantou. Pro ještě lahodnější chuť se do těsta přidávají vejce, která mu dodají nadýchanost a vláčnost. Koření pak dotváří celkový chuťový profil – kmín, pepř a sůl jsou klasickou volbou, ale fantazii se meze nekladou.
Postup přípravy krok za krokem
Nejdříve si připravte všechny ingredience. Potřebujete hlávku bílého zelí, vejce, hladkou mouku, mléko, sůl a pepř. Zelí nakrouhejte najemno nebo ho rozmixujte. Důkladně ho propláchněte studenou vodou a nechte okapat v sítku. To pomůže zbavit zelí přebytečné vody. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte špetku soli a pepře a prošlehejte. Postupně přidávejte mouku a mléko a míchejte, dokud nevznikne hladké těstíčko. Konzistence těsta by měla být o něco hustší než na palačinky. Do těsta vmíchejte okapané zelí. Na pánvi rozehřejte olej. Nabírejte těsto lžící a tvořte placky. Z každé strany je smažte dozlatova. Hotové placky nechte okapat na papírovém ubrousku. Podávejte je teplé, ideálně s bramborovou kaší nebo dipem.
Tipy pro dokonalé zelné placky
Pro neodolatelně křupavé zelné placky je důležité těsto nepřehnat s moukou. Raději ji přidávejte postupně a sledujte konzistenci. Těsto by mělo být hustší než na palačinky, ale stále se dát snadno rozetřít na pánvi. Pro výraznější chuť vmíchejte do těsta prolisovaný česnek, majoránku nebo kmín. Experimentujte s různými druhy zelí, ať už kysaným, čerstvým nebo kombinací obou. Placky ze samotného čerstvého zelí budou jemnější, zatímco přidáním kysaného zelí získají pikantnější nádech. Nezapomeňte placky po usmažení odsát od přebytečného tuku, aby neztratily na křupavosti. Stačí je nechat krátce okapat na papírové utěrce.
Variace a obměny receptu
Zelné placky jsou vděčné jídlo, které umožňuje spoustu variací. Experimentujte s druhy zelí – bílé, červené, kysané, každé dodá plackám jinou chuť. Do těsta můžete přidat i další zeleninu, například nastrouhanou mrkev, cuketu nebo pórek. Pro sytější chuť vmíchejte do těsta uzeninu nakrájenou na kostičky, slaninu nebo šunku. Milovníci sýrů si placky mohou obohatit o strouhaný eidam, goudu nebo nivu. Základní recept se dá ozvláštnit i bylinkami. Čerstvá petrželka, pažitka nebo kopr dodají plackám svěží chuť. Koření je také důležité. Kromě soli a pepře můžete experimentovat s kmínem, majoránkou, sladkou paprikou nebo chilli. Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, zelné placky vás zaručeně zasytí a potěší vaše chuťové pohárky.
Vlastnost | Recept 1 | Recept 2 |
---|---|---|
Množství mouky | 250 g | 300 g |
Počet vajec | 2 | 3 |
Servírování a vhodné přílohy
Zelné placky jsou samy o sobě chuťově výrazné, ale správným servírováním a volbou příloh se jejich chuť ještě více podtrhne. Horké, z pánve, se dají jíst samotné, jen tak do ruky. Pro sytější pokrm je podávejte s různými dipy, například s česnekovým, bylinkovým nebo smetanovým. Výborně se hodí i k masu, ať už k vepřové pečeni, kuřeti nebo hovězímu guláši. Skvěle chutnají i studené, jako součást zeleninových salátů nebo jako svačina do krabičky.
Zelné placky: zdravá pochoutka?
Zelné placky, tradiční pochoutka českých babiček, lákají svou jednoduchou přípravou a lahodnou chutí. Jsou ale zelné placky skutečně zdravou volbou? Základní ingredience, jako je zelí, mouka a vejce, slibují poměrně vyvážený poměr živin. Zelí, bohaté na vitamín C a vlákninu, prospívá trávení a posiluje imunitu. Placky lze dále obohatit o další zdravé ingredience, jako je například cuketa, mrkev nebo ovesné vločky.
Pozor si ale musíme dát na způsob přípravy. Smažení na oleji zvyšuje kalorickou hodnotu placků a může produkovat škodlivé látky.
Pro zdravější variantu zkuste placky péct v troubě nebo na pánvi s minimem tuku.
I přes drobné nástrahy v podobě smažení, mohou být zelné placky součástí zdravého jídelníčku. Důležité je dbát na vyváženou skladbu a pestrost stravy.
Zelné placky jsou jako prázdné plátno, na které může kuchař malovat chutě a vůně.
Anežka Malá
Uchování a ohřev zbylých placek
Zelné placky chutnají skvěle i studené, ale pokud je chcete podávat teplé, existuje několik možností. Zbylé placky můžete uchovat v chladničce zabalené v potravinové fólii nebo v uzavřené nádobě po dobu 2-3 dnů.
Pro ohřátí placek zvolte jednu z následujících metod:
Na pánvi: Na mírném ohni rozehřejte trochu oleje nebo másla a placky ohřívejte z obou stran dozlatova.
V troubě: Předehřejte troubu na 180 °C. Placky položte na plech vyložený pečicím papírem a ohřívejte 10-15 minut.
V mikrovlnné troubě: Placky ohřívejte na střední výkon po dobu 30-60 sekund, v závislosti na výkonu vaší mikrovlnné trouby.
Ať už zvolíte jakýkoli způsob ohřevu, nezapomeňte, že placky by měly být ohřáté rovnoměrně a neměly by být vysušené.
Publikováno: 05. 02. 2025
Kategorie: jídlo a pití