Soukenický řízek: Tradiční pochoutka, která vás zasytí i potěší

Soukenický Řízek

Soukenický řízek: pochoutka z vepřového

Soukenický řízek je tradiční česká pochoutka, která se připravuje z vepřového masa. Jeho název je odvozen od soukeníků, řemeslníků, kteří zpracovávali vlnu na sukno. Říká se, že si soukeníci tento sytý pokrm připravovali, aby měli dostatek energie na svou namáhavou práci.

Základem soukenického řízku je kvalitní vepřová kotleta, nejlépe z kýty nebo plece. Maso se naklepe, osolí, opepří a obalí v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka). Následně se řízky smaží dozlatova v rozpáleném oleji nebo sádle.

Soukenický řízek se obvykle podává s bramborem v jakékoli jeho podobě, například s bramborovou kaší, vařeným bramborem nebo hranolky. Skvěle chutná také se zeleninovou oblohou, například s kyselou okurkou, zelným salátem nebo čerstvou zeleninou.

Masový výrobek z vepřového masa, ze kterého se soukenický řízek připravuje, by měl být čerstvý a kvalitní. Při výběru masa se zaměřte na jeho barvu, strukturu a vůni. Čerstvé vepřové maso má světle růžovou barvu, pevnou strukturu a příjemnou masovou vůni.

Historie a původ řízku

Soukenický řízek, tento zdánlivě prostý pokrm z vepřového masa, má ve skutečnosti bohatou historii sahající až do 19. století. Jeho název odkazuje na soukeníky, řemeslníky zpracovávající vlnu, kteří v minulosti tvořili významnou část obyvatelstva v některých oblastech Čech. Právě mezi nimi se tento typ řízku těšil velké oblibě.

Na rozdíl od klasického vídeňského řízku, který se připravuje z telecího masa a obaluje ve strouhance, se soukenický řízek tradičně zhotovuje z vepřové kotlety. Maso se naklepe, osolí, opepří a obalí v hladké mouce. Poté se zprudka opeče na sádle dozlatova. Charakteristickým rysem soukenického řízku je absence vejce a strouhanky v trojobalu, díky čemuž je jeho příprava o něco rychlejší a jednodušší.

Ačkoliv se receptura v průběhu let mírně vyvíjela a v některých regionech se objevují drobné obměny, základní princip přípravy soukenického řízku zůstává dodnes stejný. Jeho obliba neklesá a stále patří mezi oblíbená jídla v českých domácnostech i restauracích.

Ingredience pro přípravu

Na soukenický řízek si připravte vepřové maso, nejlépe kotletu bez kosti, ale poslouží i krkovice nebo plec. Maso nakrájejte na plátky silné asi 1 cm. Na naklepané řízky budete potřebovat hladkou mouku, vejce a strouhanku. Pro šťavnatější řízky můžete do strouhanky přidat trochu mléka. Na dochucení řízků si připravte sůl, pepř a případně i další koření dle chuti, například sladkou papriku nebo česnek.

Masový výrobek z vepřového masa, jako jsou například karbanátky, sekaná nebo masové kuličky, vyžaduje mleté vepřové maso. To můžete koupit hotové, nebo si ho namlít doma z vepřové plece, krkovice nebo bůčku. Do mletého masa dále patří vejce, strouhanka nebo rohlík namočený v mléce, sůl, pepř a další koření dle chuti. Pro zvýraznění chuti můžete přidat i nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, majoránku nebo mletý kmín.

Postup a tipy pro přípravu

Soukenický řízek, tradiční pochoutka české kuchyně, si žádá precizní přípravu, aby jeho chuť vynikla naplno. Začněte výběrem kvalitního vepřového masa, ideálně z kýty nebo plece. Maso nakrájejte na plátky o síle asi 1 cm a lehce naklepejte, aby se během tepelné úpravy zbytečně nesmršťovalo.

Nyní přichází na řadu příprava charakteristické „soukenické“ úpravy. Plátky masa po obvodu nařízněte, aby se při smažení nekroutily. Následně je osolte, opepřete a můžete přidat i další koření dle chuti, například mletý kmín nebo sladkou papriku.

Připravte si trojobal. V první misce rozšlehejte vejce s trochou mléka, ve druhé misce si připravte hladkou mouku a ve třetí misce strouhanku. Plátky masa postupně obalujte v mouce, poté ve vejcích a nakonec ve strouhance. Dbejte na to, aby byl řízek obalený rovnoměrně ze všech stran.

Pro dokonale křupavý řízek zvolte smažení na sádle nebo na směsi sádla a oleje. Tuk rozehřejte na pánvi a řízky smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.

Soukenický řízek podávejte horký s vařeným bramborem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem. Nezapomeňte na citron, jehož kyselá chuť perfektně doplní chuť masa.

Tradiční a moderní variace

Soukenický řízek, klasika české kuchyně, se tradičně připravuje z vepřové kotlety naklepané na tenký plátek, obalené v trojobalu a usmažené dozlatova. Maso se předtím často nakládá do mléka s vejci, aby bylo co nejšťavnatější. Podává se nejčastěji s bramborem a citronem, ale variací existuje nespočet.

Vlastnost Soukenický řízek Vepřový řízek
Maso Vepřové Vepřové
Tvar Obdélníkový, tenký Libovolný, obvykle kulatý, tlustší
Strouhanka Ano Ano
Typická příloha Bramborový salát Bramborový salát, brambory

Moderní doba přináší do kuchyně nové trendy a s nimi i variace na tradiční recepty. Soukenický řízek tak můžeme ochutnat v netradičních obalech, například z kukuřičných lupínků, sezamových semínek nebo parmazánu. Stále populárnější je i zdravější varianta pečeného řízku v troubě.

Masový výrobek z vepřového masa, ač se to nemusí zdát, nabízí také širokou škálu možností. Můžeme ho využít jako základ pro různé rolády, plněné kapsy, karbanátky nebo sekané. Fantazii se meze nekladou. Důležité je vybrat kvalitní maso a dbát na správnou tepelnou úpravu.

Nejlepší přílohy k řízku

Soukenický řízek, tenká plátky vepřového masa naklepané na tenko a obalené v trojobalu, si žádá sytou a chutnou přílohu. Klasikou jsou bezesporu brambory, ať už vařené, šťouchané nebo jako bramborový salát. Ten český, s majonézou, cibulkou a kyselou okurkou, se k řízku hodí dokonale. Lehčí variantou je bramborový salát s jogurtem a jarní cibulkou.

Kromě brambor se k soukenickému řízku výborně hodí i různé druhy knedlíků. Houskový knedlík, ideálně domácí, krásně nasákne šťávu z masa a dodá jídlu na sytosti. Stejně tak karlovarský knedlík, který se k vepřovému masu skvěle hodí. Pro milovníky zelí je tu pak varianta zelného knedlíku.

Nezapomínejme ani na zeleninové přílohy. Lehký salát z čerstvé zeleniny, rajčat, okurek a papriky, příjemně osvěží a doladí chuť masa. Skvěle se hodí i dušená zelenina, například mrkev, hrášek a kukuřice. A pokud máte rádi kyselé chutě, zkuste k řízku brusinkový kompot nebo brusinkovou omáčku.

Soukenický řízek, to je taková česká klasika. Jako když babička vařila, jen s tím rozdílem, že si to nemusíte sami obalovat.

Božena Černá

Tipy na restaurace a recepty

Soukenický řízek, specialita provoněná kmínem a česnekem, je skvělou volbou pro milovníky vepřového masa. Jeho příprava není složitá, ale vyžaduje dodržení pár kroků pro dosažení dokonalé chuti. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté obalíme v trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka) a usmažíme dozlatova.

Pokud si na řízek netroufáte doma, vydejte se do restaurace s tradiční českou kuchyní. Většina podniků nabízí soukenický řízek na svém jídelním lístku. Nezapomeňte se zeptat na přílohu – bramborový salát, bramborová kaše nebo hranolky, volba je jen na vás.

Ať už si soukenický řízek vychutnáte doma nebo v restauraci, nezapomeňte na sklenici vychlazeného piva. Dobrou chuť!

Publikováno: 09. 09. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Tomáš Kozelka

Tagy: soukenický řízek