Vůně Vánoc: Tajemství dokonalého perníkového koření
Historie perníkového koření
Perníkové koření, směs voňavých ingrediencí, která dodává perníku jeho nezaměnitelnou chuť, má dlouhou a fascinující historii. Jeho kořeny sahají až do starověku, kdy se jednotlivé složky používaly nejen k dochucování jídel, ale i pro své léčivé účinky. Už staří Egypťané používali skořici a zázvor, Římané si cenili hřebíčku a muškátového oříšku. S rozvojem obchodu ve středověku se tyto exotické přísady dostaly i do Evropy, kde si rychle získaly oblibu. Právě v klášterech se začaly míchat do směsí, které se používaly k pečení perníků. Perník byl tehdy vzácnou pochoutkou, dostupnou spíše bohatším vrstvám, a perníkové koření mu dodávalo punc luxusu. Receptury se lišily podle regionu a pečlivě se střežily. Postupem času se perník a s ním i perníkové koření staly dostupnější a dnes si bez nich sváteční atmosféru dokážeme jen těžko představit.
Složení voňavé směsi
Srdcem každého perníčku je jeho nezaměnitelná vůně, kterou mu dodává správně zvolená směs koření. Perníkové koření, jak se mu běžně říká, je ve skutečnosti kombinací několika vonných ingrediencí, jež se vzájemně doplňují a vytváří tak harmonický celek. Základ tvoří vždy skořice, která dodává perníkům nasládlou a teplou chuť. Dále se přidává hřebíček s jeho intenzivní vůní a mírně štiplavou chutí, jenž perníkům dodává lehce štiplavý podtón. Nezbytnou součástí je také badyán, který perníkům propůjčuje anýzovou vůni a sladce kořeněnou chuť. Pro zvýraznění teplého aroma se přidává muškátový oříšek a nové koření, které dodávají perníkům jemně nasládlou a zemitou chuť. V některých směsích se můžeme setkat i s přídavkem zázvoru, který perníkům dodává pikantní říz, nebo kardamomu s jeho sladkou, citrusovou vůní. Koření pro přípravu perníku seženete již namíchané, ale nic se nevyrovná domácí směsi, kterou si připravíte z čerstvě namletého koření dle vlastní chuti.
Vůně perníkového koření je jako pozvánka do pohádky, slibuje sladkost, tajemství a teplo domova.
Hana Nováková
Typické aroma a chuť
Sladká vůně perníkového koření evokuje atmosféru Vánoc a útulných večerů. Tato směs koření dodává perníku jeho nezaměnitelnou chuť a aroma. Základem perníkového koření je skořice, která mu propůjčuje hřejivou sladkost. Další nepostradatelnou složkou je mletý zázvor, který dodává pikantní a lehce štiplavou chuť. Pro zemitou a teplou chuť se přidává hřebíček, badyán pak dodává jemné sladké tóny s nádechem lékořice. Muškátový oříšek a nové koření harmonizují chuťový profil a dodávají perníku hloubku. Kromě těchto základních ingrediencí se do perníkového koření často přidávají i další aromatické složky, jako je kardamom, bílý pepř nebo pomerančová kůra. Pomer jednotlivých koření se liší podle receptury a preferencí, výsledkem je ale vždy lahodná směs, která probouzí chuťové pohárky a navozuje příjemné pocity.
Tradiční české perníky
Když hledáte zdravou alternativu k běžnýmu pečivu a sestavujete si vzorový jídelníček na hubnutí, proteinový chléb je fakt dobrá volba. Ale co takhle občas zařadit i něco tradičního? České perníky, který dneska často osladíte pomocí třtinový cukr akce, maj svoje kouzlo. Jo, do vzorového jídelníčku na hubnutí se moc nehodí, protože jsou plný sacharidů jako běžný pečivo, ale aspoň obsahují spoustu prospěšného koření. Jejich historie je fakt bohatá a když použijete třtinový cukr místo běžného, budou ještě lepší. Když už si chcete do vzorového jídelníčku na hubnutí zařadit nějakou sladkou odměnu, perníky s třtinovým cukrem obsahují aspoň zdraví prospěšné ingredience jako mletou skořici s její sladkou a hřejivou chutí, aromatický hřebíček a badyán s jeho jemně anýzovým nádechem. Do týhle voňavý směsi se běžně přidává taky nové koření, kardamom, zázvor nebo pepř. Každej perníkář má svoje tajný složení, který dělá jeho koření unikátní. Tohle koření se dá použít i jinde než jen v perníkách - skvěle se hodí do sušenek, koláčů, kompotů nebo svařáku. Když se s ním peče, provoní to celej barák a navodí tu správnou atmosféru.
Využití v kuchyni
Když mluvíme o základech český kuchyně, tak kromě perníkovýho koření od pana domácího jsou dneska populární i sojové maso recepty, který se fakt vyplatí vyzkoušet, stejně jako meruňkový koláč s tvarohem. Ta vůně perníkovýho koření mi připomíná, jak jsme u pana domácího pekli perníčky - to byla vůně po celým baráku! Tohle koření je prostě nepostradatelný do perníků a sušenek, a když experimentuju se sojové maso recepty, občas ho tam taky šoupnu pro zajímavou chuť. A víte co je super? Dá se použít i jinde než jen v pečení. Když si chcete vylepšit třeba jogurt nebo připravujete nový sojové maso recepty, stačí přidat trochu týhle kouzelný směsi, a hned je to něco úplně jinýho. S perníkovým kořením se dá vyblbnout všelijak. Klidně to hoďte do ovocnýho smoothie, posypte si tím müsli nebo vyzkoušejte cokoliv jinýho - určitě objevíte spoustu novejch chutí.
Skladování koření
Perníkové koření, směs hřejících chutí a vůní, si zaslouží tu nejlepší péči, aby si zachovalo své aroma co nejdéle. Skladujte ho na tmavém, chladném a suchém místě, ideálně v uzavřené nádobě z keramiky, skla nebo nerezové oceli. Vyhněte se plastovým dózám, které by mohly ovlivnit jeho chuť. Správným skladováním si perníkové koření uchová své aroma a chuť po dlouhou dobu, až do jednoho roku. Nezapomeňte však zkontrolovat datum spotřeby. Pro přípravu perníku je důležité používat čerstvé a aromatické koření, které dodá vašemu pečivu tu pravou perníkovou chuť a vůni.
Vlastnost | Perníkové koření | Skořice | Hřebíček |
---|---|---|---|
Chuť a vůně | Sladká, teplá, aromatická | Sladká, dřevitá | Intenzivní, hřejivá |
Použití v perníku | Esenciální | Doplňkové | Doplňkové |
Zajímavosti o perníku
Perník, to není jen tak obyčejná sladkost. Jeho historie sahá až do středověku a s jeho přípravou se pojí celá řada zajímavých faktů. Základem nezaměnitelné chuti a vůně perníku je směs koření, kterému se říká perníkové koření. Tradičně se do něj přidává skořice, hřebíček, badyán, anýz, fenykl, kardamom a pepř. Zajímavostí je, že složení perníkového koření se v různých regionech liší. Například v Německu se do něj přidává i zázvor, zatímco v Anglii se používá spíše muškátový oříšek. Kromě klasického perníkového koření existují i speciální směsi určené přímo pro přípravu perníku. Tyto směsi obvykle obsahují vyvážený poměr koření, který dodá perníku tu správnou chuť a aroma.
Publikováno: 20. 12. 2024
Kategorie: jídlo a pití