Želé: Sladká pochoutka pro malé i velké
Historie želé
Želé, sladká pochoutka, která potěší malé i velké, má překvapivě dlouhou a zajímavou historii. První zmínky o želé podobných dezertech sahají až do starověku. Ve starověkém Egyptě se zahušťováním ovocných šťáv s medem připravovaly sladké pochoutky podobné želé. Tyto sladkosti si mohli dovolit pouze bohatí a mocní. Ve středověku se v Evropě začalo s výrobou ovocných rosolů, které se zahušťovaly želatinou získanou z vařených zvířecích kostí a kůží. Tyto rosoly se podávaly jako součást hostin a slavností a byly symbolem bohatství a prosperity.
Skutečný zlom v historii želé nastal v 18. století, kdy se zdokonalily metody extrakce želatiny a začal se používat rafinovaný cukr. Želé se stalo dostupnější a začalo se objevovat i v kuchyních běžných lidí. V 19. století se želé stalo populární pochoutkou ve viktoriánské Anglii, kde se servírovalo v ozdobných formách a zdobilo se ovocem a šlehačkou.
Dnes je želé oblíbenou sladkostí po celém světě. Existuje nepřeberné množství druhů a příchutí želé, od klasických ovocných až po exotické kombinace. Želé se stalo součástí mnoha dezertů, dortů a zákusků a je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých.
Druhy želé
Želé si můžeme rozdělit do několika skupin podle suroviny, ze které se vyrábí, nebo podle konzistence. Mezi nejoblíbenější patří želé z ovocných šťáv, které se vyrábí vařením šťávy s cukrem a želírovacím činidlem, jako je želatina, agar nebo pektin. Ovocné želé je osvěžující dezert, který se skvěle hodí k letním dnům. Můžeme ho jíst samotné, zdobit jím dorty nebo ho použít jako náplň do koláčů. Dalším oblíbeným druhem je mléčné želé, které se připravuje z mléka, cukru a želírovacího činidla. Mléčné želé má jemnou chuť a krémovou konzistenci. Oblíbené je zejména u dětí. Často se dochucuje vanilkou, kakaem nebo ovocem. Pokud hledáte něco extra, vyzkoušejte panenské želé. Vyrábí se z agaru a ovocné šťávy, neobsahuje želatinu a je tak vhodné i pro vegetariány a vegany. Jeho konzistence je pevnější než u klasického želé. Kromě ovocných šťáv se dá želé připravit i z jiných surovin, jako je víno, káva, čaj nebo bylinky. Tyto druhy želé se hodí spíše pro dospělé a mají výraznější chuť.
Výroba želé
Želé, sladká pochoutka, která evokuje vzpomínky na dětství a letní dny. Jeho příprava je překvapivě jednoduchá a zvládne ji i naprostý začátečník v kuchyni. Základem je želatina, živočišný protein získávaný vařením šlach, kostí a kůže zvířat. Pro vegetariány a vegany existují rostlinné alternativy, jako je agar-agar z mořských řas nebo pektin z ovoce.
Příprava želé začíná rozpuštěním želatiny ve studené vodě. Následně se přidá horká voda, ovocná šťáva nebo pyré a cukr dle chuti. Směs se důkladně promíchá, aby se želatina a cukr zcela rozpustily. Pro dosažení čirého želé je důležité směs nevařit. Horká směs se nalije do připravených formiček nebo sklenic a nechá se zchladnout při pokojové teplotě. Poté se želé uloží do lednice, kde ztuhne do požadované konzistence.
Želé si můžete vychutnat samotné, ozdobené šlehačkou a ovocem, nebo ho použít jako součást dortů, dezertů a ovocných salátů. Fantazii se meze nekladou. Existuje nespočet receptů na želé s různými příchutěmi, barvami a tvary. Od klasického jahodového, malinového a pomerančového, až po exotické příchutě manga, maracuji a liči.
Při přípravě želé se medem se ujistěte, že směs není příliš horká, aby med neztratil své prospěšné látky. Pro intenzivnější ovocnou chuť můžete přidat do želé kousky čerstvého ovoce.
Želé v kuchyni
Želé je oblíbenou sladkou pochoutkou, která dokáže zpestřit nejednu svačinu nebo dezert. Jeho příprava je snadná a rychlá, stačí smíchat želatinový prášek s vodou a cukrem a nechat ztuhnout. Želé se vyrábí z želatiny, což je bezbarvá a bezchutná látka získávaná vařením kolagenu z kostí a kůže zvířat.
Na trhu je k dostání nepřeberné množství příchutí želatinových dezertů, od klasických jahodových, malinových a pomerančových až po exotické příchutě jako mango, maracuja nebo liči. Fantazii se meze nekladou a příchuť želé můžeme ozvláštňovat i přidáním ovoce, ovocných šťáv, sirupu nebo alkoholu.
Želé se dá použít mnoha způsoby. Můžeme ho servírovat samostatně jako osvěžující dezert, nebo ho použít jako součást dortů, řezů, pohárů a dalších sladkých lahůdek. Želé se také skvěle hodí k zdobení moučníků, kterým dodá barevný a lesklý vzhled.
Při přípravě želé je důležité dodržet několik zásad. Želatinu je nutné nechat ve studené vodě nabobtnat, aby se dobře rozpustila a vytvořila hladkou hmotu. Želé by se nemělo vařit, protože by ztratilo svou rosolovitou konzistenci. Hotové želé je nutné nechat v chladu ztuhnout, ideálně několik hodin.
Ať už si želé vychutnáte samostatně nebo ho použijete jako součást jiného dezertu, určitě si na něm pochutnáte. Jeho osvěžující chuť a atraktivní vzhled z něj dělají ideální pochoutku pro každou příležitost.
Zajímavosti o želé
Želé je oblíbená sladká pochoutka, která si získala srdce malých i velkých. Věděli jste ale, že želé má poměrně dlouhou a zajímavou historii? První zmínky o želé podobných dezertech sahají až do 15. století. Tehdy se však jednalo o luxusní pochoutku dostupnou pouze nejbohatším vrstvám. Teprve v 19. století, s rozvojem průmyslové výroby želatiny, se želé stalo dostupným pro širokou veřejnost.
Tajemství želé tkví v želatině, která se získává z kolagenu. Kolagen je bílkovina obsažená v kostech, kůži a chrupavkách zvířat. Želatina má unikátní schopnost vázat vodu a vytvářet tak rosolovitou konzistenci. Želé se vyrábí rozpuštěním želatiny v horké vodě, do které se přidává cukr, ovocná šťáva, barviva a další ingredience. Směs se poté nalije do formiček a nechá se ztuhnout v chladu.
Želé si můžete vychutnat v mnoha podobách. Oblíbené jsou ovocné příchutě jako jahoda, malina, pomeranč nebo citron. Pro milovníky sladkého se vyrábí želé s příchutí coly, gumových medvídků nebo žvýkaček. Želé se také často používá jako dekorace na dorty, zákusky a další dezerty.
Ať už si želé vychutnáte samotné nebo jako součást jiného dezertu, jedno je jisté - tato sladká pochoutka vám zaručeně zlepší náladu.
Publikováno: 30. 06. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje