Zkušenosti s přerušovaným půstem 14/10: Revoluční strava pro zdravé jídlo
Co je přerušovaný půst 14/10? Přerušovaný půst 14/10 je stravovací metoda, která se zaměřuje na omezení časového okna, během kterého...
Co je přerušovaný půst 14/10? Přerušovaný půst 14/10 je stravovací metoda, která se zaměřuje na omezení časového okna, během kterého...
Oblíbený cuketový koláč Cuketový koláč patří k těm nejlepším letním pochoutkám, když zahrádky přetékají úrodou. Z rozpálené...
Historie a původ koláčů Tradiční české koláče jsou skutečný poklad naší kuchyně. Jejich příběh začíná už ve středověku, kdy...
Bezlepkový dort: Co to je? Bezlepkový dort je dezert, který neobsahuje lepek, bílkovinu nacházející se v pšenici, ječmeni a žitě. Pro lidi s celiakií, autoimunitní poruchou, která způsobuje poškození tenkého střeva při konzumaci lepku, je bezlepkový dort bezpečnou a chutnou alternativou k tradičním dortům. Existuje mnoho...
19. 06. 2024
Klasika na českých stolech Tradiční česká kuchyně je proslulá svou vydatností a sytými chutěmi. Mezi stálicemi českých stolů najdeme pokrmy, které se dědí z generace na generaci. Knedlíky, ať už houskové, bramborové nebo kynuté, jsou neodmyslitelnou součástí mnoha jídel. Svíčková na smetaně s brusinkami a...
18. 06. 2024
Co je polenta? Polenta je vlastně kaše z kukuřičné krupice, která se vaří ve vodě nebo vývaru. Pochází ze severní Itálie, kde byla po staletí základní potravinou. Dnes je polenta oblíbená po celém světě pro svou všestrannost a lahodnou chuť. Může se podávat jako teplá snídaně, sytý hlavní chod nebo i jako příloha...
17. 06. 2024
Základy paleo stravy Paleo strava, někdy nazývána "dieta doby kamenné", se inspiruje stravovacími návyky našich předků z období paleolitu. Základní myšlenkou je konzumace potravin, které byly dostupné lovcům a sběračům před příchodem zemědělství. Mezi základní pilíře paleo stravy patří vysoký příjem libových...
16. 06. 2024
Oblíbená dětská pochoutka Palačinky, lízátka, zmrzlina - kdo by odolal? Dětská láska ke sladkostem je známá věc. Ale proč tomu tak vlastně je? Odpověď se skrývá v biologii. Děti potřebují pro svůj růst a vývoj spoustu energie a sladkosti jsou jejím rychlým zdrojem. Navíc sladká chuť v nich evokuje pocit bezpečí a...
15. 06. 2024
Potřebné ingredience Pro Jednoduchý postup Pro dosažení skvělých výsledků není vždy nutné dělat složité věci. Naopak, jednoduchost je často klíčem k úspěchu. Zaměřte se na to podstatné a vyhněte se zbytečným krokům, které vám jen zaberou čas a energii. Stanovte si jasný cíl a naplánujte si cestu k jeho dosažení....
14. 06. 2024
Původ názvu: tajemství a mýty Odkud se vzal ten zvláštní název? Existuje mnoho teorií a legend, ale pravda je často zahalena tajemstvím. Někteří badatelé věří, že název pochází ze starého jazyka a odkazuje na geografickou polohu. Jiní se přiklánějí k vysvětlení inspirovanému myty a pověstmi, které se v dané...
13. 06. 2024
Více než káva Kavárny se staly centrem společenského dění. Nejsou to jen místa, kde si dáte šálek kávy a zákusek. Kavárny dnes nabízejí mnohem víc. Stávají se místem setkávání, relaxace a inspirace. Můžete si tu přečíst knihu, pracovat na notebooku nebo se jen tak bavit s přáteli. Mnoho kaváren pořádá kulturní...
11. 06. 2024
Zeleninová klasika Brambory, mrkev, celer, petržel – to je svatá čtveřice české kuchyně. Bez nich by nebyla svíčková, bramborový salát ani pořádná nedělní polévka. Ať už je nakrájíte na kostičky do polévky, nastrouháte do bramboráků nebo upečete v troubě, zelenina je vždycky sázkou na jistotu. Nebojte se...
10. 06. 2024
Holandský sýr Gouda Gouda, pocházející z Nizozemska, je jedním z nejoblíbenějších sýrů na světě. S jemnou, máslovou chutí a hladkou texturou si získala srdce milovníků sýrů napříč generacemi. Mladá Gouda je jemná a krémová, zatímco vyzrálá odrůda nabízí komplexnější, zemitější chuť s drobnými krystalky,...
09. 06. 2024