Kukuřičná kaše: Starodávný pokrm plný chutí a zdraví

Polenta

Co je polenta?

Polenta je vlastně kaše z kukuřičné krupice, která se vaří ve vodě nebo vývaru. Pochází ze severní Itálie, kde byla po staletí základní potravinou. Dnes je polenta oblíbená po celém světě pro svou všestrannost a lahodnou chuť. Může se podávat jako teplá snídaně, sytý hlavní chod nebo i jako příloha k masu či zelenině.

Chuť polenty je sama o sobě jemná, lehce nasládlá a zemitá. To z ní dělá skvělý základ pro různé chutě a ingredience. Můžete ji dochutit solí, pepřem, bylinkami, sýrem, máslem a dalšími přísadami dle vaší fantazie.

Historie polenty

Polenta, jídlo prosté a syté, má historii sahající až do starověku. Zatímco dnes ji vnímáme jako italskou specialitu, její kořeny sahají mnohem dál. Již staří Římané a Řekové pěstovali a mleli různé druhy obilí, včetně předchůdců dnešní kukuřice. Z této drcené směsi pak vařili kaše, které tvořily základ jejich jídelníčku. Po objevení Ameriky se do Evropy dostala kukuřice, která postupně nahradila původní obiloviny a stala se základem pro dnešní podobu polenty. Z Itálie se polenta rozšířila do dalších oblastí Evropy, kde se stala oblíbeným pokrmem chudých. Její příprava byla nenáročná a sytost z ní dělala ideální jídlo pro těžce pracující. Dnes polenta zažívá renesanci a objevuje se v moderní kuchyni v nejrůznějších podobách.

Výživové hodnoty

---

Brokolice je nabitá vitamíny a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamín K, folát, draslík, mangan a železo. Je také dobrým zdrojem vlákniny, která je důležitá pro zdravé trávení. Díky nízkému obsahu kalorií je brokolice skvělou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu. Navíc obsahuje antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením.

Různé druhy polenty

Polenta, tradiční italská pochoutka z kukuřičné krupice, nabízí překvapivou škálu variací. Liší se hrubostí mletí kukuřice, způsobem vaření i finální úpravou. Jemně mletá polenta, označovaná jako "fioretto", se hodí na krémové kaše a dezerty. Naopak hrubší polenta, "bramata", se používá na přípravu placek a pečení.

Kromě konzistence se polenta dělí i podle barvy. Klasická žlutá polenta se vyrábí ze žluté kukuřice a má jemně nasládlou chuť. Méně obvyklá bílá polenta, pocházející z bílé kukuřice, se pyšní delikátnější chutí.

Ať už zvolíte jakoukoli variantu, polenta vás okouzlí svou jednoduchostí a všestranností.

Tipy na přípravu

Před samotnou přípravou si pečlivě prostudujte recept a ujistěte se, že máte všechny ingredience. Ingredience mějte vždy připravené a na dosah ruky, abyste během vaření nemuseli zbytečně hledat. Dodržujte doporučené postupy a časy vaření, abyste dosáhli optimálního výsledku. Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami, abyste jídlu dodali vlastní chuťový profil. Pokud si nejste jistí s úpravou některé ingredience, vyhledejte si návod online nebo se poraďte s někým zkušenějším.

Recepty s polentou

Polenta, kukuřičná kaše s italským šarmem, nabízí nekonečné možnosti v kuchyni. Její krémová konzistence a jemná chuť z ní dělají skvělý základ pro slané i sladké pokrmy. Vyzkoušejte ji jako alternativu k bramborové kaši, rýži nebo těstovinám.

Hledáte-li rychlý oběd nebo večeři, připravte si polentu s restovanou zeleninou a sýrem. Použijte sezónní zeleninu jako cuketu, lilek, papriku nebo rajčata. Pro výraznější chuť přidejte česnek, bylinky a koření dle chuti.

Pro milovníky masa je polenta ideální přílohou k pečenému kuřeti, vepřové panence nebo hovězímu masu. Skvěle se hodí i k dušeným masům a omáčkám.

Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte polentu i ve sladké verzi. Připravte si z ní lahodnou snídani s ovocem, ořechy a medem.

Polenta ve světě

Polenta, tato zdánlivě prostá kaše z kukuřičné mouky, má své kořeny v Itálii, ale její popularita se dávno rozšířila i za hranice Apeninského poloostrova. V zemích Jižní Ameriky, jako je Brazílie, Argentina či Chile, je polenta, zde známá spíše jako polenta, nedílnou součástí jídelníčku. Podává se k masu, zelenině, ale i jako sladká tečka na závěr. Ve Spojených státech amerických a Kanadě si polenta vydobyla své místo na stolech gurmánských restaurací, kde se experimentuje s jejími variacemi a kombinacemi chutí. I v Asii se polenta pomalu zabydluje, a to především v Japonsku, kde se stává oblíbenou alternativou k rýži.

Publikováno: 17. 06. 2024

Kategorie: jídlo a nápoje

Autor: Tomáš Kozelka

Tagy: polenta | kukuřičná kaše