Zkušenosti s přerušovaným půstem 14/10: Revoluční strava pro zdravé jídlo
Co je přerušovaný půst 14/10? Přerušovaný půst 14/10 je stravovací metoda, která se zaměřuje na omezení časového okna, během kterého...
Co je přerušovaný půst 14/10? Přerušovaný půst 14/10 je stravovací metoda, která se zaměřuje na omezení časového okna, během kterého...
Chuť podzimu: Jablečný perník Když se listí začne zbarvovat a ve vzduchu zavoní podzim, probouzí se v nás chuť na něco sladkého, co...
Historie a původ koláčů Tradiční české koláče jsou skutečný poklad naší kuchyně. Jejich příběh začíná už ve středověku, kdy...
Klasický recept na zelné placky Zelné placky, tradiční pochoutka české kuchyně, evokují vzpomínky na babiččinu kuchyni a hřejivou atmosféru domova. Pro jejich skvělou chuť a dostupnost surovin si je oblíbily generace Čechů. Základem těsta je hladká mouka, do které se přidávají vejce, mírně kysané zelí a koření....
05. 02. 2025
Co je to napěňovač mléka? Napěňovač mléka, někdy nazývaný také zařízení na napěnění mléka, je kuchyňský spotřebič, který slouží k vytváření jemné a nadýchané mléčné pěny. Tato pěna se pak používá k přípravě různých kávových nápojů, jako je cappuccino, latte macchiato nebo flat white. Existují dva...
02. 02. 2025
Co je knäckebrot? Knäckebrot, v překladu „chleba k louskání“, je švédský druh křupavého chleba, který se vyznačuje svou tenkostí, tvrdostí a dlouhou trvanlivostí. Jeho historie sahá až do 16. století, kdy se pekl ve velkých plackách a sloužil jako trvanlivá potravina pro námořníky a vojáky. Tradičně se knäckebrot...
30. 01. 2025
Pochoutka zvaná sýrová polévka Sýrová polévka, to není jen tak ledajaká polévka. Je to krémová symfonie chutí, která pohladí po duši a zasytí i ty největší hladovce. Tajemství její lahodné chuti se skrývá v kvalitním sýru, který je základem celého receptu. Ať už zvolíte výrazný čedar, jemný eidam, nebo...
27. 01. 2025
Rychlé těstoviny: Ideální večeře Těstoviny, to je klasika, která nikdy neomrzí. Jsou rychlé, snadné a dají se připravit na milion způsobů. A co teprve, když spěcháte a potřebujete večeři doslova za pár minut? Právě tehdy přichází na řadu rychlé těstoviny. Nejde o žádné instantní nudle plné chemie, ale o chytré...
24. 01. 2025
Co je tvaroháček? Tvaroháček je tradiční česká pochutina, která se těší velké oblibě napříč generacemi. Jedná se o lahodnou pomazánku z tvarohu, která se nejčastěji maže na chléb nebo pečivo. Tvaroháček se vyznačuje svou jemnou konzistencí a osvěžující chutí, která je dána především použitým tvarohem. Ten...
21. 01. 2025
Výběr správného sojového masa Při výběru sojového masa pro váš recept je důležité zvážit několik faktorů. Na trhu je k dispozici široká škála produktů ze sojového masa, od granulí a kostek po plátky a mleté maso. Typ sojového masa, který si vyberete, bude záviset na receptu, který chcete připravovat. Pro polévky a...
18. 01. 2025
Historie tabasca Počátky tabasca sahají hluboko do historie Střední Ameriky. Mayové a Aztékové používali chilli papričky, ze kterých se tabasco vyrábí, již před staletími. Tyto kultury si cenily pálivosti papriček nejen pro jejich chuť, ale i pro jejich léčivé účinky. Slovo "tabasco" pochází z indiánského jazyka a...
17. 01. 2025
Co je to keto dieta? Keto dieta, někdy nazývaná ketogenní dieta, je způsob stravování s velmi nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků. Cílem je uvést tělo do stavu ketózy, kdy začne jako primární zdroj energie využívat tuky namísto sacharidů. Při nedostatku sacharidů játra začnou přeměňovat tuk na ketolátky,...
16. 01. 2025
Původ a historie nektarinky Nektárinky, tyto sladké a šťavnaté plody, často mylně považované za křížence broskve a švestky, jsou ve skutečnosti odrůdou broskve. Jejich hladká slupka bez ochlupení je výsledkem přirozené genetické mutace, nikoli cíleného křížení. Historie nektarinek sahá tisíce let zpět,...
15. 01. 2025