Sladká a šťavnatá: Nektarinka je královnou letních dnů
Původ a historie nektarinky
Nektárinky, tyto sladké a šťavnaté plody, často mylně považované za křížence broskve a švestky, jsou ve skutečnosti odrůdou broskve. Jejich hladká slupka bez ochlupení je výsledkem přirozené genetické mutace, nikoli cíleného křížení. Historie nektarinek sahá tisíce let zpět, pravděpodobně do Číny, kde se broskve pěstovaly již před 4000 lety. První zmínky o nektarinkách v Evropě pocházejí ze 17. století, ačkoliv je pravděpodobné, že se zde objevily mnohem dříve. Vzhledem k tomu, že nektarinky jsou ve skutečnosti broskve, sdílejí s nimi mnoho vlastností, včetně chuti a nutričních hodnot. Rozdíl je pouze v přítomnosti genu, který ovlivňuje ochlupení na slupce. Nektárinky jsou bohaté na vitamíny A a C, draslík a vlákninu, a jsou tak chutným a zdravým ovocem.
Botanická charakteristika
Nektárinka (Prunus persica var. nucipersica) je vlastně broskev s hladkou slupkou. Patří mezi peckovice, plody s tenkou slupkou, dužnatým mezokarpem a tvrdou peckovicí, uvnitř které se nachází semeno. Strom nektarinky je menšího vzrůstu, dorůstá do výšky 3-4 metrů. Listy jsou kopinaté, tmavě zelené a lesklé. Květy jsou obvykle růžové, ale mohou být i bílé. Ovoce je kulaté, s výraznou rýhou na jedné straně. Slupka je hladká, bez ochlupení, zbarvená do žluta, oranžova nebo červena. Dužnina je žlutá až oranžová, šťavnatá a sladká, s charakteristickou vůní. Nektárinky dozrávají od července do září a patří mezi oblíbené letní ovoce.
Nektarinka, sladká sestra broskve, je ztělesněním léta v každém šťavnatém soustu.
Hana Nováková
Nutriční hodnota a zdraví
Není pochyb o tom, že nektarinky, stejně jako ostatní ovoce, jsou plné vitamínů a minerálů. Jsou skvělým zdrojem vitamínu C, který je silným antioxidantem a posiluje imunitní systém. Vitamín C nám také pomáhá vstřebávat železo z rostlinných zdrojů. Nektarinky obsahují i vitamín A, důležitý pro zdravý zrak a pokožku, a draslík, který reguluje krevní tlak. Draslík je obzvláště důležitý pro sportovce a aktivní jedince, protože pomáhá předcházet svalovým křečím. Vláknina, které nektarinky obsahují značné množství, je důležitá pro zdravé trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Pravidelná konzumace nektarinek a dalšího ovoce tak může přispět k celkovému zdraví a pohodě.
Pěstování nektarinek
Nektarinky, blízké příbuzné broskví, jsou oblíbeným letním ovocem s lahodnou, sladkou chutí. Pěstování vlastních nektarinek není tak složité, jak by se mohlo zdát, a s trochou péče se můžete těšit na bohatou úrodu. Nektarinky preferují slunné stanoviště chráněné před větrem a propustnou, mírně kyselou půdu. Důležitá je také pravidelná zálivka, a to zejména v období sucha a během zrání plodů. Pro dosažení bohaté úrody a zdravých stromků je vhodné nektarinky pravidelně přihnojovat, a to hnojivy s obsahem draslíku a fosforu. Stejně jako broskve, i nektarinky vyžadují pravidelný řez, který zajistí dostatek světla a vzduchu uvnitř koruny a podpoří tvorbu plodů. Řez se provádí na jaře, po skončení mrazů. Při správné péči se vám nektarinky odmění bohatou úrodou sladkých a šťavnatých plodů, které si budete moci vychutnat čerstvé, nebo je zpracovat do lahodných dezertů, marmelád či kompotů.
Sklizeň a skladování
Nektarinky sklízíme v době, kdy plody dosáhnou plné zralosti, ale ještě předtím, než změknou. Zralost poznáme podle barvy slupky, která se mění ze zelené na žlutou nebo červenou, a podle vůně, která je u zralých plodů intenzivnější. Nektarinky sklízíme opatrně, abychom nepoškodili slupku, která je náchylná k otlačení. Plody uchopíme do dlaně a jemným tahem je oddělíme od větvičky. Sklizené nektarinky můžeme ihned konzumovat nebo je můžeme skladovat na chladném a suchém místě. Při teplotě okolo 0 °C vydrží nektarinky čerstvé i několik týdnů. Pro delší skladování je vhodné nektarinky zamrazit. Před zamrazením je vhodné plody oloupat, rozpůlit a zbavit pecky. Zmrazené nektarinky si zachovají svou chuť a aroma po dobu až 12 měsíců.
Využití v kuchyni
Nektarinky, sladké a šťavnaté letní ovoce, se dají v kuchyni využít na mnoho způsobů. Jsou vynikající čerstvé, kdy si nejlépe vychutnáte jejich přirozenou chuť a svěžest. Nektarinky se hodí i do ovocných salátů, kterým dodají sladkokyselý nádech. Skvěle se doplňují s jahodami, malinami, borůvkami a meruňkami. Pro osvěžující letní dezert zkuste nektarinky grilovat. Stačí je rozpůlit, zbavit pecky a krátce opéct na grilu do změknutí. Grilované nektarinky můžete podávat s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s jogurtem. Ovoce jako jsou nektarinky se dá zavařovat. Zavařené nektarinky si uchovávají svou chuť a vůni a můžete si je tak vychutnat i mimo sezónu. Z nektarinek se dá připravit i lahodný džem, marmeláda nebo chutney, které se skvěle hodí k sýrům, pečivu a masu. Nektarinky se dají použít i do slaných jídel. Skvěle se doplňují s kuřecím masem, vepřovým masem a rybami. Můžete je přidat do salátů, omáček nebo je použít jako přílohu.
Vlastnost | Nektarinka | Broskev |
---|---|---|
Slupka | Hladká | Chmýřitá |
Původ | Čína | Čína |
Zajímavosti o nektarinkách
Nektarinky, ty sladké a šťavnaté plody, v sobě skrývají mnohá překvapení. Věděli jste například, že nektarinka není křížencem broskve a švestky, jak se mnoho lidí domnívá? Ve skutečnosti se jedná o genetickou mutaci broskve, která se vyznačuje hladkou slupkou. Nektarinky jsou bohaté na vitamíny A a C, které jsou důležité pro zdravou pokožku, zrak a imunitní systém. Díky vysokému obsahu vody jsou také skvělým osvěžením během horkých letních dnů. Zajímavostí je, že existují i bílé nektarinky, které se vyznačují jemnější a sladší chutí. Ať už dáváte přednost klasickým oranžovým nebo exotickým bílým, nektarinky jsou lahodným a zdravým ovocem, které si můžete vychutnat v mnoha podobách. Můžete je konzumovat čerstvé, přidávat do jogurtů, dezertů nebo z nich připravit osvěžující smoothie.
Publikováno: 15. 01. 2025
Kategorie: jídlo