Špenátový quiche: Zelená exploze chuti!

Špenátový Quiche

Špenátový quiche: Klasika

Špenátový quiche, neboli slaný koláč se špenátem, je stálicí francouzské kuchyně, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Jeho krása tkví v jednoduchosti, všestrannosti a neodolatelné kombinaci chutí. Základem je křehké těsto, které se naplní krémovou směsí z vajec, smetany a samozřejmě čerstvého špenátu. Ten mu dodává svěží zelenou barvu a jemně nasládlou chuť.

Quiche se špenátem si můžete vychutnat teplý i studený, jako lehký oběd, večeři nebo jen tak na chuť. Skvěle se hodí k zeleninovým salátům, dipům nebo čerstvému pečivu. Jeho příprava není nijak náročná a zvládne ji i úplný začátečník. Stačí jen pár základních surovin a trocha trpělivosti.

Existuje nespočet variací na špenátový quiche. Můžete do něj přidat další druhy zeleniny, jako jsou rajčata, cibule, pórek nebo žampiony. Skvěle se v něm uplatní také bylinky, například tymián, oregano nebo bazalka. Pro milovníky výraznějších chutí je tu možnost přidat slaninu, šunku nebo uzený losos.

Ať už se rozhodnete pro klasickou verzi špenátového quiche nebo si ji upravíte podle své chuti, jedno je jisté – tento slaný koláč vás nikdy nezklame.

Ingredience na těsto

Na špenátový koláč, ať už ho budete péct v kulaté formě nebo na plechu, budete potřebovat těsto. Klidně sáhněte po tom kupovaném, ale věřte mi, že domácí je domácí. A dělat ho budete z mála surovin, které máte běžně doma. Takže si nachystejte 250 g hladké mouky, tu prosejte do mísy, přidejte špetku soli a 125 g studeného másla nakrájeného na kostičky. Máslo je důležité mít opravdu studené, aby se s moukou krásně spojilo a těsto se pak při pečení krásně rozdrolilo. No a teď to nejdůležitější – rukama nebo pomocí kuchyňského robota zpracujte máslo s moukou tak, aby vám vznikla drobná hmota, která připomíná drobnou strouhanku. Do té pak přidejte 1 vejce a 2 lžíce studené vody. Vodu přidávejte postupně, ať těsto zbytečně nepřepracujete. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut odpočinout do lednice.

Ingredience na náplň

Na lahodnou náplň do vašeho špenátového quiche budete potřebovat čerstvý špenát, který dodá pokrmu svěží chuť a krásnou zelenou barvu. Můžete použít mražený špenát, ale nezapomeňte ho nejdříve rozmrazit a důkladně vymačkat přebytečnou vodu. Dále se vám bude hodit cibule, česnek a kvalitní sýr. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek prolisujte, aby se jejich chuť krásně rozvinula v náplni. Co se týče sýru, ideální volbou je kombinace sýrů ementál a parmazán, které quiche dodají bohatou chuť a krásně se roztečou. Pro zjemnění chuti a krémovou konzistenci budete potřebovat smetanu na vaření a vejce. Můžete přidat i další ingredience dle vaší chuti, například slaninu nakrájenou na kostičky, opraženou cibulku, cherry rajčátka nebo různé druhy bylinek, jako je tymián, oregano nebo bazalka. Fantazii se meze nekladou, důležité je, aby vám náplň chutnala!

Příprava těsta

Na přípravu těsta na špenátový quiche budete potřebovat hladkou mouku, máslo, vejce a sůl. Začněte tím, že do mísy prosejete mouku. Prosejeme ji proto, aby se provzdušnila a těsto bylo nadýchanější. K mouce přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo by mělo být opravdu studené, ideálně z lednice, aby se během zpracování nerozpustilo.

Pomocí prstů nebo kuchyňského robota zapracujte máslo do mouky, dokud směs nebude připomínat hrubou strouhanku. V této fázi je důležité nepracovat s těstem příliš dlouho, aby se máslo příliš nezahřálo. Přidejte vejce a špetku soli a rychle vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat lžíci studené vody.

Vypracované těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Během této doby se lepek v mouce uvolní a těsto se bude lépe rozvalovat. Po uplynutí této doby je těsto připraveno k dalšímu zpracování.

Příprava náplně

Špenát důkladně properte pod tekoucí vodou a nechte okapat v cedníku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova a poté přidejte prolisovaný česnek. Krátce orestujte a přidejte vymačkaný špenát. Restujte, dokud se špenát nesrazí a nezměkne. Osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Směs nechte vychladnout. Mezitím si v míse prošlehejte vejce se smetanou. Přidejte nastrouhaný sýr (můžete použít kombinaci více druhů, například ementál a parmazán), sůl, pepř a promíchejte. Do vychladlého špenátu vmíchejte smetanovou směs. Náplň je hotová a můžete ji nalít na předpečené těsto.

Pečení quiche

Pečení špenátového quiche je jako malá kulinářská adventura, která vás zavede do světa francouzské kuchyně. Nebojte se ho, i když nejste zrovna mistři pekaři. S trochou trpělivosti a naším návodem zvládnete upéct lahodný špenátový quiche, který vám bude každý závidět.

Začneme přípravou těsta. Můžete si ho koupit hotové, ale domácí je domácí. Stačí smíchat mouku, máslo a špetku soli a pak postupně zapracovat studenou vodu. Vznikne vám hladké těsto, které zabalíte do fólie a necháte alespoň 30 minut odpočinout v lednici. Mezitím si připravte náplň. Špenát, ať už čerstvý nebo mražený, spaříme horkou vodou a necháme okapat. Poté ho smícháme s vejci, smetanou, nastrouhaným sýrem a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Fantazii se meze nekladou, takže směle do toho, přidejte česnek, cibuli, slaninu nebo třeba kozí sýr.

Odpočaté těsto vyválejte a opatrně jím vyložte koláčovou formu. Dno propíchejte vidličkou, aby se během pečení nenafukovalo. Na těsto rozprostřete připravenou špenátovou náplň a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte zhruba 30-40 minut, dokud povrch quiche nezíská zlatavou barvu a náplň se nestabilizuje.

A je to! Váš špenátový quiche je na světě. Nechte ho chvíli odpočinout, než ho nakrájíte a budete servírovat. Skvěle chutná teplý i studený, jako lehký oběd, večeře nebo jen tak na chuť. Dobrou chuť!

Tipy a variace

Pro ještě lákavější quiche můžete experimentovat s různými druhy sýrů. Skvěle se hodí například výraznější čedar, kozí sýr nebo mozzarella pro extra porci vláčnosti. Nebojte se přidat i další zeleninu podle chuti. Oblíbená je kombinace špenátu s rajčaty, cibulí, žampiony nebo brokolicí.

Pokud nemáte po ruce listové těsto, můžete použít i těsto křehké. Výsledek bude sice o něco hutnější, ale stále velmi chutný. Pro bezlepkovou variantu sáhněte po bezlepkovém listovém těstě, které je dnes již běžně k dostání v obchodech.

Špenátový quiche můžete podávat teplý i studený, a to jako hlavní chod s lehkým salátem nebo jako součást bohatšího bufetu. Skvěle se hodí i na piknik nebo jako svačina do práce.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, špenátový quiche je skvělou volbou pro všechny milovníky slaných koláčů. Je snadný na přípravu, chutný a variabilní.

Publikováno: 27. 06. 2024

Kategorie: jídlo

Autor: Tomáš Kozelka

Tagy: špenátový quiche | spinach quiche