Vůně léta v kuchyni: Pečeme svatojánský chléb
Svatojánský chléb: Tradice
Svatojánský chléb, pečený okolo svátku svatého Jana (24. června), má v Čechách dlouhou tradici. Jeho název se odvíjí od byliny, která je s ním neodmyslitelně spjata – třezalky tečkované, lidově nazývané „svatojánská bylina“. Ta se v období kolem svátku Jana Křtitele sbírá pro své léčivé účinky a používá se i k ochucování a barvení pokrmů.
Svatojánský chléb se tradičně pekl z kváskového těsta a do něj se přidávala právě čerstvá nebo sušená nať třezalky. Bylině se přisuzovala magická moc a ochranitelské účinky, proto se chléb považoval za obřadní pokrm. Jedl se pro štěstí, zdraví a ochranu před zlými silami. Často se také uchovával po celý rok a sloužil jako ochrana domova před ohněm a bleskem.
Dnes se svatojánský chléb peče spíše výjimečně, a to hlavně v souvislosti s udržováním lidových tradic. Recepty se liší region od regionu, ale základem zůstává kváskové těsto a použití třezalky. Některé recepty přidávají i další ingredience, jako jsou ořechy, semínka nebo sušené ovoce. Svatojánský chléb je tak nejen připomínkou starých zvyků, ale i příležitostí, jak ochutnat netradiční pečivo s lahodnou chutí a vůní.
Příprava a ingredience
Svatojánský chléb, známý také jako karob, se vyrábí z usušených a rozemletých lusků rohovníku obecného. Jeho chuť je přirozeně sladká a připomíná karamel nebo čokoládu, proto se často používá jako zdravější alternativa kakaa. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein a má nízký obsah tuku.
Vlastnost | Svatojánský chléb | Pšenično-žitný chléb |
---|---|---|
Barva kůrky | Tmavě hnědá | Zlatavě hnědá |
Struktura střídky | Hustší, vlhčí | Vzdušnější, sušší |
Chuť | Sladší, lehce nakyslá | Neutrálnější |
Pro přípravu domácího svatojánského chleba budete potřebovat sušené lusky rohovníku. Ty se dají sehnat ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Lusky se nejprve zbaví semen a poté se opraží v troubě dozlatova. Po vychladnutí se rozemelou na jemný prášek, který je základem pro svatojánský chléb.
Druh chleba, který se ze svatojánského chleba připravuje, se liší podle receptury. Může jít o sladký dezertní chléb s ořechy a sušeným ovocem, nebo o celozrnný chléb s přídavkem svatojánského prášku pro jeho specifickou chuť a barvu. V každém případě je svatojánský chléb zdravou a chutnou alternativou klasického pečiva.
Symbolika a význam
Svatojánský chléb, pečený na svátek Jana Křtitele, v sobě nese hlubokou symboliku úrody a ochrany. Jeho zlatavá kůrka připomíná slunce v jeho nejvyšším bodě a zrání obilí na polích. Tradičně se tento chléb nejedl ihned, ale uchovával se jako symbol hojnosti a ochrany domova před ohněm a dalšími neštěstími. Každý krajíc pak symbolizoval jeden měsíc do další sklizně. Svatojánský chléb tak nebyl jen druhem pečiva, ale i rituálním předmětem propojeným s koloběhem roku a nadějí v dobrou úrodu.
Druh chleba použitého na svatojánský chléb se lišil podle krajových zvyklostí. Někde se používal bílý pšeničný chléb, jinde žitný nebo směsný. Důležitá byla spíše symbolika kulatého tvaru a zlatavé barvy, která odkazovala na slunce a jeho životodárnou sílu. Ať už se ale pekl z jakéhokoliv těsta, svatojánský chléb vždy představoval mnohem víc než jen jídlo. Byl to symbol naděje, ochrany a úcty k přírodním cyklům.
Regionální varianty
Svatojánský chléb, tenhle poklad českých stolů, má samozřejmě i svoje regionální variace. Co kraj, to jiný recept, jiná ingredience, jiná chuť. Na Hané ho pekou spíš sladší, s větším podílem másla a vajec. Valašsko si zase potrpí na chleby hutnější, s pořádnou dávkou žitné mouky. A co teprve Polabí, kde se do těsta přidávají rozinky a mandle, pro slavnostnější chuť.
Zajímavé je, že i samotný název "svatojánský chléb" se v některých regionech liší. Někde se mu říká boží, jinde posvícenský nebo prostě jen bílý chléb. Ať už mu ale říkáme jakkoliv, jedno je jisté – tenhle druh chleba k české tradici neodmyslitelně patří. Ať už si ho dáte s máslem a medem, nebo s poctivou šunkou a cibulí, vždycky vám připomene chuť domova.
Podávání a konzumace
Svatojánský chléb, známý také jako karob, se dá konzumovat v mnoha podobách. Jeho sušené lusky se melou na jemný prášek, který se používá jako zdravá alternativa kakaa. Karobový prášek má přirozeně sladkou chuť a obsahuje méně tuku než kakao, takže je oblíbenou ingrediencí dezertů, smoothies a nápojů. Kromě prášku se karob prodává i ve formě sirupu, který se používá k dochucení pečiva, zmrzliny a jogurtů. Svatojánský chléb se dá konzumovat i vcelku, jeho semena se praží a používají se jako náhražka kávy. Chuťově je karob jemnější a méně hořký než kakao, s lehce nasládlou a karamelovou nótou. Díky své všestrannosti a zdravotním benefitům si svatojánský chléb nachází stále větší oblibu v moderní kuchyni. Je přirozeně bezlepkový, takže je vhodný i pro lidi s celiakií. Ať už ho použijete do sladkých receptů nebo jako zdravou alternativu ke kávě, svatojánský chléb je chutný a výživný způsob, jak obohatit svůj jídelníček.
Zajímavosti a fakta
Svatojánský chléb, známý také jako karob, se vyrábí z usušených a rozemletých lusků rohovníku obecného. Tato dřevina pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Svatojánský chléb má přirozeně sladkou chuť a kakaovou vůni, proto se často používá jako zdravější alternativa kakaa. Obsahuje totiž méně tuku a více vlákniny. Navíc neobsahuje kofein a teobromin, které mohou u citlivějších jedinců způsobovat bolesti hlavy nebo nespavost.
Zajímavostí je, že semena rohovníku, zvaného také svatojánská dřeň, se v minulosti používala jako závaží. Díky své konstantní hmotnosti sloužila jako jednotka pro drahé kovy a drahokamy. Z arabského slova "kharoub", označujícího semeno rohovníku, je odvozen i název karát, jednotky hmotnosti používané dodnes.
Svatojánský chléb, vonící po létu a tradici, v sobě skrývá vzpomínky na sluncem zalité dny a vůni čerstvě sklizeného obilí.
Zdena Štěpánová
Recepty a inspirace
Svatojánský chléb, známý také jako karob, je prášek z lusků rohovníku obecného. Má přirozeně sladkou chuť a často se používá jako zdravější alternativa kakaa. Jeho chuť je jemnější a méně hořká než u kakaa, s jemnými karamelovými tóny. Vzhledem k tomu, že neobsahuje kofein a teobromin, je vhodný i pro děti, těhotné ženy a osoby citlivé na tyto látky.
Druh chleba, který se nejlépe hodí ke svatojánskému chlebu, je ten s hutnější texturou a jemnější chutí. Žitný chléb, špaldový chléb nebo kváskový chléb jsou skvělou volbou. Sladká chuť karobového prášku se krásně doplňuje s ořechy a semínky, proto neváhejte přidat do těsta slunečnicová semínka, lněné semínko nebo nasekané vlašské ořechy. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i sušené ovoce, například rozinky, brusinky nebo meruňky.
Svatojánský chléb můžete použít i do sladkých receptů. Skvěle se hodí do smoothies, dezertů, kaší nebo domácí granoly. Můžete ho přidat do těsta na muffiny, koláče nebo sušenky. Karobový prášek dodá vašim pokrmům jemnou sladkost a krásnou barvu.
Publikováno: 20. 11. 2024
Kategorie: jídlo a nápoje