Využití rýžového papíru v kuchyni: Zdravá a kreativní alternativa!
Co je rýžový papír a jak se vyrábí? Rýžový papír je tenký, průhledný list vyrobený z rýžové mouky a vody. Vyrábí se namáčením...
Co je rýžový papír a jak se vyrábí? Rýžový papír je tenký, průhledný list vyrobený z rýžové mouky a vody. Vyrábí se namáčením...
Co je přerušovaný půst 14/10? Přerušovaný půst 14/10 je stravovací metoda, která se zaměřuje na omezení časového okna, během kterého...
Výběr správné rýže Pro dosažení dokonale krémového rizota je výběr správné rýže naprosto zásadní. Zapomeňte na dlouhozrnnou...
Co jsou lanýže Lanýže sice evokují luxusní houby, které se strouhají na těstoviny a do rizota, v kontextu tradičního vánočního cukroví se ale jedná o něco úplně jiného. Tyto malé, kulaté pamlsky dostaly své jméno podle podobnosti s vzácnými houbami – alespoň co se tvaru a barvy týče. Lanýže, které se objevují na...
25. 07. 2024
Vepřová kýta: Klasika Vepřová kýta je stálicí českých kuchyní a není divu. Její chuť je lahodná, šťavnatá a nabízí nepřeberné možnosti úprav. Ať už ji pečete vcelku, dusíte na smetaně nebo z ní připravujete řízky, vždycky máte jistotu skvělého výsledku. Recepty s vepřovou kýtou jsou zkrátka sázkou na...
24. 07. 2024
Co je to řízek naruby Řízek naruby, někdy také nazývaný „obrácený řízek“ nebo „falešný řízek“, je variací na tradiční český vepřový řízek. Zatímco u klasického řízku obalujeme maso v trojobalu, u řízku naruby je tomu naopak. Základem je tenký plátek vepřové kotlety, na který se pokládá plátek šunky...
23. 07. 2024
Co je to bezlaktózové mléko? Bezlaktózové mléko je skvělou alternativou pro všechny, kteří milují chuť kravského mléka, ale trápí je intolerance laktózy. Nejde o žádné rostlinné mléko, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale o mléko kravské, které prošlo speciálním procesem. Během něj se laktóza, tedy mléčný cukr,...
22. 07. 2024
Exotická pochoutka z džungle Kopi luwak, neboli káva z luwaků, je proslulá svou netradiční metodou zpracování a vysokou cenou. Tato exotická pochoutka pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indonésie, Filipín a Vietnamu. Získává se z bobů kávovníku, které prošly trávicím traktem cibetky palmové, malého savce...
21. 07. 2024
Co jsou to soba nudle Soba nudle jsou tenké japonské nudle vyrobené z pohankové mouky. Jsou běžnou součástí japonské kuchyně a podávají se v různých pokrmech, od teplých polévek po studené saláty. Soba nudle mají lehce oříškovou chuť a jemnou texturu. Jsou také dobrou volbou pro lidi s alergií na lepek, protože...
20. 07. 2024
Co je Snickers? Snickers je populární čokoládová tyčinka, která se skládá z nugátu, karamelu a arašídů, to celé je obalené v mléčné čokoládě. Tato sladkost byla poprvé vyrobena v roce 1930 ve Spojených státech společností Mars, Incorporated. Název "Snickers" pochází od jména oblíbeného koně rodiny Mars. Snickers je...
19. 07. 2024
Co je Menza Mendelu? Menza Mendelu, zkráceně taky „Mendelka“, je oblíbeným stravovacím zařízením pro studenty Mendelovy univerzity v Brně. Není to ale jen tak ledajaká menza. Mendelka nabízí pestrý výběr jídel za studentské ceny, a to hned v několika budovách kampusu. Ať už máš chuť na klasiku jako je řízek s...
18. 07. 2024
Pohlreichová: Královna české kuchyně Tereza Pohlreichová se stala fenoménem české gastronomie. Její jméno rezonuje kuchyněmi napříč republikou a její kuchařky patří k nejprodávanějším. Pohlreichová, to ale není jen kuchařka, je to energická žena s nakažlivým smíchem a vášní pro dobré jídlo. Proslavila se svými...
17. 07. 2024
Pelmeně: Ruská pochoutka Pelmeně, malé knedlíčky plněné masem, jsou symbolem ruské kuchyně a oblíbenou pochoutkou po celé zemi. Jejich původ sahá hluboko do historie, pravděpodobně až do Ugrofinských kmenů žijících na Urale. Slovo "pelmeň" pochází z ugrofinského "pel'n'an", což v překladu znamená "ucho z těsta"....
16. 07. 2024