Lanýže

Tajemství dokonalých vánočních lanýžů

Co jsou lanýže Lanýže sice evokují luxusní houby, které se strouhají na těstoviny a do rizota, v kontextu tradičního vánočního cukroví se ale jedná o něco úplně jiného. Tyto malé, kulaté pamlsky dostaly své jméno podle podobnosti s vzácnými houbami – alespoň co se tvaru a barvy týče. Lanýže, které se objevují na...

Vepřová Kýta Recepty

Vepřová kýta recepty: Od šťavnaté pečeně po rychlou večeři

Vepřová kýta: Klasika Vepřová kýta je stálicí českých kuchyní a není divu. Její chuť je lahodná, šťavnatá a nabízí nepřeberné možnosti úprav. Ať už ji pečete vcelku, dusíte na smetaně nebo z ní připravujete řízky, vždycky máte jistotu skvělého výsledku. Recepty s vepřovou kýtou jsou zkrátka sázkou na...

Řízek Naruby

Řízek naruby: Tradiční chuť v netradičním kabátku

Co je to řízek naruby Řízek naruby, někdy také nazývaný „obrácený řízek“ nebo „falešný řízek“, je variací na tradiční český vepřový řízek. Zatímco u klasického řízku obalujeme maso v trojobalu, u řízku naruby je tomu naopak. Základem je tenký plátek vepřové kotlety, na který se pokládá plátek šunky...

Bezlaktozové Mléko

Bezlaktózové mléko: Skvělá alternativa pro zdravé trávení

Co je to bezlaktózové mléko? Bezlaktózové mléko je skvělou alternativou pro všechny, kteří milují chuť kravského mléka, ale trápí je intolerance laktózy. Nejde o žádné rostlinné mléko, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale o mléko kravské, které prošlo speciálním procesem. Během něj se laktóza, tedy mléčný cukr,...

Kopi Luwak

Káva z luwaků: Luxus, nebo týrání zvířat?

Exotická pochoutka z džungle Kopi luwak, neboli káva z luwaků, je proslulá svou netradiční metodou zpracování a vysokou cenou. Tato exotická pochoutka pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indonésie, Filipín a Vietnamu. Získává se z bobů kávovníku, které prošly trávicím traktem cibetky palmové, malého savce...

Soba Nudle

Soba nudle: Objevte tajemství japonské kuchyně

Co jsou to soba nudle Soba nudle jsou tenké japonské nudle vyrobené z pohankové mouky. Jsou běžnou součástí japonské kuchyně a podávají se v různých pokrmech, od teplých polévek po studené saláty. Soba nudle mají lehce oříškovou chuť a jemnou texturu. Jsou také dobrou volbou pro lidi s alergií na lepek, protože...

Menza Mendelu

Tajemství Menzy Mendelu: Co se vaří za studentským rozpočtem?

Co je Menza Mendelu? Menza Mendelu, zkráceně taky „Mendelka“, je oblíbeným stravovacím zařízením pro studenty Mendelovy univerzity v Brně. Není to ale jen tak ledajaká menza. Mendelka nabízí pestrý výběr jídel za studentské ceny, a to hned v několika budovách kampusu. Ať už máš chuť na klasiku jako je řízek s...

Tereza Pohlreichová

Tereza Pohleichová prozradila svůj nejoblíbenější recept!

Pohlreichová: Královna české kuchyně Tereza Pohlreichová se stala fenoménem české gastronomie. Její jméno rezonuje kuchyněmi napříč republikou a její kuchařky patří k nejprodávanějším. Pohlreichová, to ale není jen kuchařka, je to energická žena s nakažlivým smíchem a vášní pro dobré jídlo. Proslavila se svými...

Pelmeni

Hřejivá náruč Ruska: Objevte kouzlo pelmení!

Pelmeně: Ruská pochoutka Pelmeně, malé knedlíčky plněné masem, jsou symbolem ruské kuchyně a oblíbenou pochoutkou po celé zemi. Jejich původ sahá hluboko do historie, pravděpodobně až do Ugrofinských kmenů žijících na Urale. Slovo "pelmeň" pochází z ugrofinského "pel'n'an", což v překladu znamená "ucho z těsta"....