Níkosacharidový knedlík: Jde to vůbec?
Touha po knedlíku bez výčitek Pro milovníky české kuchyně představuje nízkosacharidová dieta často těžkou zkoušku. Jak si odpustit...
Touha po knedlíku bez výčitek Pro milovníky české kuchyně představuje nízkosacharidová dieta často těžkou zkoušku. Jak si odpustit...
Co je hřib kříšť? Hřib kříšť (Boletus edulis) je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších hub v České republice. Tato houba se...
Výhody konzumace vajec Vejce jsou jedním z nejvýživnějších potravin na světě. Jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, jako...
Co je šunková pěna? Šunková pěna je lahodná a jemná pomazánka, která se připravuje ze šunky a smetany. Její krémová konzistence a delikátní chuť z ní dělají ideální předkrm, svačinu nebo lehkou večeři. Šunková pěna se dá připravit na mnoho způsobů, ale základem je vždy kvalitní šunka a čerstvá smetana. Pro...
01. 08. 2024
Co je to borovička Borovička je tradiční alkoholický nápoj s českými kořeny, který si získal oblibu po celém světě. Řadí se mezi lihoviny, konkrétně do kategorie jalovcových destilátů, kam patří například i gin. Charakteristickou chuť a aroma borowičce dodávají plody jalovce – jalovčinky, které se nechávají...
29. 07. 2024
Belgické pivo Delirium Tremens Belgické pivo Delirium Tremens je pojmenováno po závažném stavu z odvykání alkoholu, známém jako delirium tremens. Pivo samo o sobě tento stav nezpůsobuje. Jméno a logo s růžovým slonem odkazují na halucinace, které se s deliriem tremens pojí. Delirium Tremens je silné belgické pivo stylu Belgian...
28. 07. 2024
Prameny zdraví z českých hor Hluboko v srdci českých hor, kde se zelené lesy setkávají s blankytným nebem, vyvěrají na povrch prameny křišťálově čisté vody. Tyto prameny, chráněné před vnějšími vlivy vrstvami hornin, jsou zdrojem osvěžující a zdravé pramenité minerální vody. Česká republika se pyšní dlouhou...
27. 07. 2024
Co je to moravský vrabec? Moravský vrabec není, jak by se mohlo zdát, specifický druh ptáka. Je to tradiční a oblíbené jídlo moravské kuchyně, které si získalo srdce (a žaludky) lidí napříč celou Českou republikou. Jedná se o vepřové maso, konkrétně vepřovou plec, nakrájenou na kostky a pomalu dušenou na sádle a...
26. 07. 2024
Co jsou lanýže Lanýže sice evokují luxusní houby, které se strouhají na těstoviny a do rizota, v kontextu tradičního vánočního cukroví se ale jedná o něco úplně jiného. Tyto malé, kulaté pamlsky dostaly své jméno podle podobnosti s vzácnými houbami – alespoň co se tvaru a barvy týče. Lanýže, které se objevují na...
25. 07. 2024
Vepřová kýta: Klasika Vepřová kýta je stálicí českých kuchyní a není divu. Její chuť je lahodná, šťavnatá a nabízí nepřeberné možnosti úprav. Ať už ji pečete vcelku, dusíte na smetaně nebo z ní připravujete řízky, vždycky máte jistotu skvělého výsledku. Recepty s vepřovou kýtou jsou zkrátka sázkou na...
24. 07. 2024
Co je to řízek naruby Řízek naruby, někdy také nazývaný „obrácený řízek“ nebo „falešný řízek“, je variací na tradiční český vepřový řízek. Zatímco u klasického řízku obalujeme maso v trojobalu, u řízku naruby je tomu naopak. Základem je tenký plátek vepřové kotlety, na který se pokládá plátek šunky...
23. 07. 2024
Co je to bezlaktózové mléko? Bezlaktózové mléko je skvělou alternativou pro všechny, kteří milují chuť kravského mléka, ale trápí je intolerance laktózy. Nejde o žádné rostlinné mléko, jak by se podle názvu mohlo zdát, ale o mléko kravské, které prošlo speciálním procesem. Během něj se laktóza, tedy mléčný cukr,...
22. 07. 2024
Exotická pochoutka z džungle Kopi luwak, neboli káva z luwaků, je proslulá svou netradiční metodou zpracování a vysokou cenou. Tato exotická pochoutka pochází z jihovýchodní Asie, konkrétně z Indonésie, Filipín a Vietnamu. Získává se z bobů kávovníku, které prošly trávicím traktem cibetky palmové, malého savce...
21. 07. 2024